Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός από την ΕΛΑΣ με νέα απάτη: Αυτό είναι το email που δεν πρέπει να ανοίξετε

Καμπανάκι κινδύνου

11 Απριλίου 2022 20:26
Συναγερμός από την ΕΛΑΣ με νέα απάτη: Αυτό είναι το email που δεν πρέπει να ανοίξετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα email που αποστέλλεται από αγνώστους με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών έκρουσε η Ελληνική Αστυνομία.

Δείτε επίσης: Επίθεση χάκερ στη Βουλή: Παραβίασαν σχεδόν 60 e-mails βουλευτών

Ειδικότερα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υπογραμμίζει ότι «το κείμενο – μήνυμα, που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες».

«Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό» προσθέτει η ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε το συγκεκριμένο email:

απάτη email

Νέα απάτη: «Εισβάλουν» στο email σας και σας κλέβουν τα χρήματα

Την προσοχή των πολιτών συνιστά η Ελληνική Αστυνομία για νέα ηλεκτρονική απάτη τύπου phishing με αποστολή email, με τους επιτήδειους να βάζουν στο «στόχαστρο» τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κόσμου.

Το παραπλανητικό email φέρεται σαν να έχει αποσταλεί από τράπεζα. Σε αυτό, αναφέρεται ότι το σύστημα της «τράπεζας» δήθεν έχει ενημερωθεί και ο χρήστης πρέπει να εγγραφεί εκ νέου.

«Εάν δεν εγγραφείτε, θα αποκλειστούν οι ακόλουθες δυνατότητες: ηλεκτρονική τραπεζική μεταφορά, POS πληρωμή με κάρτα, συναλλαγές εφαρμογών για κινητά», προειδοποιεί το ψεύτικο email.

Υπάρχει μάλιστα και ένα κουμπί – ηλεκτρονικός σύνδεσμος που οδηγεί σε άλλη ιστοσελίδα, όπου ο χρήστης καλείται να δώσει τα στοιχεία του.

Μάστιγα οι ηλεκτρονικές απάτες - Πώς παίρνουν τα χρήματα σας με SMS και email

Tσουνάμι καταγγελιών έχουν γίνει μετά την αποκάλυψη του Ηλία Βρεττού ότι έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης. Δείτε παρακάτω πως παίρνουν τα χρήματα σας με SMS και email!

Η περιγραφή του Ηλία Βρεττού για το πώς παραπλανήθηκε και είδε τα λεφτά του να κάνουν «φτερά» μέσα από τον τραπεζικό του λογαριασμό, έβγαλε στην επιφάνεια και άλλες παρόμοιες καταγγελίες. Θύματα διαδικτυακής απάτης από κυβερνοεγκληματίες, που μιμούνται τραπεζικά ιδρύματα, αποσπούν προσωπικά στοιχεία πελατών και αδειάζουν καταθέσεις.

«Έτσι την πάτησα κι εγώ. Είχα λάβει μήνυμα το οποίο έλεγε ότι πρέπει να ελέγξω την κάρτα μου, ότι κάτι συμβαίνει, πρέπει να συμπληρώσω κάποια στοιχεία… Πάτησα πάνω στο λινκ το οποίο μου έλεγε να ακολουθήσω, δεν ψυλλιάστηκα, δεν κατάλαβα ότι πρόκειται για απάτη. Έδωσα και τον έξτρα κωδικό που μου ήρθε στο κινητό μου, και μετά από αυτό εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είδα στον λογαριασμό μου ότι λείπουν 1.500 ευρώ», αναφέρει θύμα διαδικτυακής απάτης.

Η τεχνική αυτή ονομάζεται ηλεκτρονικό «ψάρεμα» ή αλλιώς phishing. Οι μετρ στην ηλεκτρονική απάτη θησαυρίζουν κάθε φορά που κάποιος ανυποψίαστος χρήστης πέφτει στην καλοστημένη παγίδα τους.

Η παραπλάνηση

Στην περίπτωση του παρακάτω κυρίου, οι διαδικτυακοί απατεώνες κατάφεραν μέσα σε δευτερόλεπτα να του αποσπάσουν 5.300 ευρώ.

«Έλαβα ένα μήνυμα στο Viber ότι έγινε ανάληψη 300 ευρώ από μία πιστωτική κάρτα που έχω και αρχίζω και μπαίνω στο e-banking μέσα και έβλεπα να φεύγουν τα λεφτά, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Είχανε χακάρει τον υπολογιστή μου, είχανε στείλει στην τράπεζα ότι είχα αλλάξει mail, δίχως να έχω αλλάξει mail εγώ, και μου λένε οι άνθρωποι «Τα λεφτά με το που μπήκαν μέσα στον λογαριασμό πήγαν σε άγνωστο παραλήπτη». 5.300 μου πήραν. «Πέταξαν» τα λεφτά, και πρόλαβα να μη μου πάρουν 15.000.»

Οι αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που χειρίζονται καθημερινά αυτού του είδους της υποθέσεις συμβουλεύουν να μην δίνουμε ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία και κωδικούς και να μην ανοίγουμε ιστοσελίδες από διευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε μηνύματα στο κινητό ή mail με άγνωστη προέλευση.

Την ίδια μέρα με τον Ηλία Βρεττό, η κόρη μιας άλλης γυναίκας, καταγγέλλει ότι έπεσε και εκείνη θύμα των απατεώνων.

«Το ίδιο έπαθε και η κόρη μου αυτομάτως το ίδιο βράδυ. Από δύο τράπεζες η κόρη μου, και την πήρε η τράπεζα η μία και της λέει «Γιατί κάνεις ανάληψη μέσα σε δέκα λεπτά 20-20, 30-30;», και απαντάει η κόρη μου «Δεν έχω κάνει τίποτα, δουλεύω τώρα αυτή τη στιγμή. Ακυρώστε τα όλα». Την παίρνει καπάκι πάλι τηλέφωνο άλλη μία τράπεζα και της λέει «Γίνονται αναλήψεις».

Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» έχει παρουσία πολλών ετών, ωστόσο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου φαίνεται να εξελίσσουν συνεχώς τη «γκάμα» των επιθέσεών τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share