Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σημαντική προειδοποίηση του Γιάννη Καλλιάνου - Η πρόγνωση για την αφρικανική σκόνη

Από Δευτέρα...

8 Απριλίου 2022 23:27
Σημαντική προειδοποίηση του Γιάννη Καλλιάνου - Η πρόγνωση για την αφρικανική σκόνη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αφρικανική σκόνη που σκοτείνιασε τον ουρανό της Αθήνας τις τελευταίες μέρες, θα μετατοπιστεί προς τις νοτιότερες περιοχές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να καθαρίσει η ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου.

Η πρόβλεψη

Στις κεντρικές περιοχές του Αιγαίου και στα ανατολικά – ηπειρωτικά τμήματα θα σημειωθούν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις.

Ηλιοφάνεια στην περιοχή της Αττικής, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καλή διαύγεια και ορατότητα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4-5 μποφόρ.

Αραιές νεφώσεις από το βράδυ αναμένονται στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι τότε όμως θα σημειωθεί έντονη ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς, άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής περιμένουμε μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές και μπόρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια, ίσως και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες.

Τη Δευτέρα θα επανέλθει η ηλιοφάνεια για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Καιρός σήμερα (8/4): Ανοιξιάτικος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας και υποχώρηση της σκόνης - Τι λένε Μαρουσάκης και Καλλιάνος (video)

Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Θράκη τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 20 με 22 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 24 βαθμούς Κελσίου.

καιροσ-ηλιοφανεια

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες στη Θράκη θα υπάρχουν νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις το πρωί κυρίως στα νότια, όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές.
Ανεμοι: Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Στα βόρεια από δυτικές και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 ως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχεται 48ωρο με υψηλές θερμοκρασίες

καιροσ-ηλιοφανεια

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στο δελτίο καιρού του OPEN, η χώρα μας αρχίζει πλέον και επηρεάζεται από βαρομετρικό χαμηλό που προέρχεται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα απασχολήσει κυρίως τις περιοχές από την κεντρική Στερεά και πιο νότια, ενώ πιο βόρεια θα έχουμε βροχές εξαιτίας νέου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο προέρχεται από χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Έτσι η σημερινή μέρα θα κυλίσει με άστατες καιρικές συνθήκες, όμως θα βοηθήσει να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τις μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης πριν το διήμερο με υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες.

Γιάννης Καλλιάνος: Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια

Καθαρή ατμόσφαιρα, καλή διαύγεια και ορατότητα σε όλη τη χώρα καθώς θα εκτοπιστεί η σκόνη και θα κατευθυνθεί προς τα νότια. Αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και τα δυτικά χώρις να σημειωθούν ωστόσο βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Θερμοκρασιακά στα δυτικά στους 21 με 23 βαθμούς, στα βόρεια στους 22 με 24 ενώ στην ανατολική ηπειρωτική χώρα θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, φτάνοντας έως και τους 28 βαθμούς. Σε ό,τι αφορά τους ανέμους, θα πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί 4- 5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια αναμένουμε στην περιοχή της Αττικής, η θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς και οι άνεμοι βορειοδυτικοί που θα στραφούν σε νοτιάδες. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις αλλά μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι.

Το Σάββατο ηλιόλουστος θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Την Κυριακή θα αλλάξει λίγο η εικόνα του καιρού, καθώς αναμένονται βροχές και μπόρες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει πτώση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share