Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αλλαγή ώρας 2022: Ποιος την «εφηύρε» και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο

Πώς ξεκίνησε και πώς επηρεάζει τον οργανισμό

26 Μαρτίου 2022 16:48
Αλλαγή ώρας 2022: Ποιος την «εφηύρε» και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου γίνεται κάθε χρόνο η αλλαγή της ώρας. Έτσι, το 2022, αυτό θα γίνει απόψε τα ξημερώματα (27/3, 03:00), που θα περάσουμε στη θερινή και θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;

Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο. Το σκεπτικό του ήταν να υπάρχει περισσότερο φυσικό φως διαθέσιμο τους θερινούς μήνες. Αυτό συνέβη πίσω στο 1784. Πέρασε ένας αιώνας για να υποστηρίξει την πρόταση ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας στις οικοδομές.

Όμως, τελικά, η αλλαγή της ώρας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, βασίστηκε στην επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Είχε παρατηρήσει ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας τους καλοκαιρινούς μήνες τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντομα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.

αλλαγη-ωρασ

Πότε ξεκίνησε η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ελλάδα εφάρμοσε τελικά την απόφαση το 1975.

Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την αλλαγή ώρας

Η επιστήμη εκτιμά ότι η αλλαγή ώρας έχει βλαβερές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό και στην ψυχική, αλλά και στη σωματική μας υγεία.

Με την αλλαγή, οι επιστήμονες θεωρούν ότι διαταράσσει τους ρυθμούς του σώματός μας. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep Medicine», διαπίστωνε πως ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού ήταν κατά 8% υψηλότερος τις πρώτες δύο μέρες μετά την αλλαγή ώρας, ενώ για τους ηλικιωμένους, το ποσοστό ανέβαινε στο 20%.

αλλαγη-ωρασ

Το 2019, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Medicine», επισήμανε πως η πιθανότητα εμφράγματος ήταν αυξημένη τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή.

Ωστόσο, φαίνεται υπάρχουν επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία. Το «UTSW Medical Center» υπογραμμίζει πως ενδεχομένως η αλλαγή να πυροδοτήσει την εμφάνιση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής που σχετίζεται με την έλλειψη φυσικού φωτός.

Καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μιλώντας στην «The Washington Post», είχε επισημάνει, τέλος, ότι έχει παρατηρηθεί πως συμβαίνουν περισσότερα τροχαία τη Δευτέρα μετά την αλλαγή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share