Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αλλαγή ώρας 2022: Φτάνει η μέρα της θερινής - Θα είναι αυτή η τελευταία φορά;

Έφτασε η στιγμή για την αλλαγή ώρας 2022 από τη χειμερινή στη θερινή

24 Μαρτίου 2022 11:26
Αλλαγή ώρας 2022: Φτάνει η μέρα της θερινής - Θα είναι αυτή η τελευταία φορά;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγα μόνο 24ωρα απομένουν για την αλλαγή ώρας 2022, κατά την οποία θα περάσουμε από τη χειμερινή στη θερινή.

Σας θυμίζουμε επίσης, τι έγινε τελικά με την περίφημη κατάργηση - Πως συνδέεται με την ενεργειακή κρίση;

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα όπως και αρκετές ακόμα χώρες της Ευρώπης θα κληθούν να ρυθμίσουν ξανά τα ρολόγια τους, τοποθετώντας τον δείκτη μία ώρα μπροστά την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, ημέρα που θα κάνει «πρεμιέρα» η θερινή ώρα. Συνεπώς, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, θα πρέπει να γυρίσουμε τον ωροδείκτη μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξει 04:00. Έτσι, τη νύχτα του Σαββάτου θα χάσουμε μία ώρα ύπνου, αλλά ο ήλιος την Κυριακή θα δύσει μία ώρα αργότερα.

Αλλαγή ώρας 2022: Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

«Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

αλλαγη-ωρασ

Θα καταργηθεί τελικά η αλλαγή ώρας;

Ένα από τα συχνά ερωτήματα αρκετών πολιτών είναι τι θα γίνει τελικά με την περίφημη κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας. Θα εφαρμοστεί; Κι αν ναι, πότε; Η απάντηση, ωστόσο, δεν έχει ακόμα δοθεί ούτε από τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ζήτημα έχει επί της ουσίας «παγώσει».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Brexit, η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας «φρέναραν» την εφαρμογή της κατάργησης της αλλαγής ώρας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν και πότε τελικά θα γίνει κάτι τέτοιο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share