Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 18/3: Επιδείνωση με βροχές και χιόνια τις επόμενες ώρες - Συναγερμός από Κλέαρχο Μαρουσάκη και Σάκη Αρναούτογλου (Video)

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

18 Μαρτίου 2022 07:18
Καιρός σήμερα 18/3: Επιδείνωση με βροχές και χιόνια τις επόμενες ώρες - Συναγερμός από Κλέαρχο Μαρουσάκη και Σάκη Αρναούτογλου (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 18/3: Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας έως το Σαββατοκύριακο ξεκινά σήμερα μετά το μεσημέρι, με βροχοπτώσεις στα ηπειρωτικά, στο ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη, με τους Σάκη Αρναούτογλου και Κλέαρχο Μαρουσάκη να κρούουν καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, διαβάστε εδώ τι καιρό θα έχουμε μέχρι και το Πάσχα, σύμφωνα με τα Μερομήνια.

Έρχεται βαρυχειμωνιά: Η πρόγνωση Μαρουσάκη για την “πολική” κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα

Ο χειμώνας επιμένει παρά το ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Μαρτίου και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες, δίνοντας τις λεπτομέρειες της νέας κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα.

Ο κ. Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook που έχει τίτλο “Βαρυχειμωνιά και πάλι στη χώρα μας”, προειδοποιεί για τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν.

«Με τον Μάρτη να μας δείχνει για άλλη μια φορά το “σκληρό” του πρόσωπο καιρικά, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες επιβεβαιώνοντας την παροιμία “Μάρτης Γδάρτης”.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη είναι η μεταφορά πολικής αέριας μάζας από τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς την περιοχή μας, μια μεταφορά η οποία εμφανίζει δυναμική Ιανουάριου ή γενικότερα δυναμική όπως θα τη συναντούσαμε στην καρδιά του Χειμώνα που και πάλι δεν τη συναντάμε συχνά! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χαμηλή ατμόσφαιρα όπως μπορούμε να δούμε και στον χάρτη μας η θερμοκρασία αγγίζει τους -10 με -12 βαθμούς κελσίου κι όχι πολύ βόρεια στη χώρα μας, μα κοντά στην Αττική.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ, ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν θα θέλαμε να κατατάξουμε με σειρά επικινδυνότητας τα φαινόμενα εκείνα που θα χαρακτήριζαν αυτό το νέο πολικό κύμα αυτά θα ήταν:

1. Κρύο

2. Παγετός

3. Βοριάδες

4. Χιονοπτώσεις

Παρακάτω αναλύουμε ένα προς ένα αυτά τα φαινόμενα

1. ΚΡΥΟ

Το τσουχτερό κρύο θα αφορά ολόκληρη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα βρεθεί ακόμα και 10 με 12 βαθμούς πιο κάτω από τη μέση για την εποχή θερμοκρασία. Για παράδειγμα στο νομό Αττικής αυτή την εποχή θα συναντούσαμε μια μέγιστη θερμοκρασία υπό φυσιολογικές συνθήκες κοντά στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου.

Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να συναντήσουμε μέγιστες θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους 5 με 6 βαθμούς κελσίου μια πτώση δηλαδή της τάξης των 10 περίπου βαθμών κελσίου. Περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και βορειότερα των Κυκλάδων όπως επίσης και περιοχές στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού και προς τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, ενδέχεται να εμφανίσουν τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτό το νέο ισχυρό ψυχρό κύμα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες μέσα από τα προγνωστικά μας μοντέλα. Το βαθύ μπλε χρώμα κυριαρχεί για τις επόμενες πολλές ημέρες που σημαίνει τσουχτερό κρύο.


2. ΠΑΓΕΤΟΣ

Ο παγετός θα αφορά κυρίως περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας αλλά ενδέχεται να παρατηρηθεί ακόμη και σε νησιά μας που βρίσκονται στο δυτικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Μάλιστα σε ορισμένες των περιπτώσεων ο παγετός θα είναι και ισχυρός που σημαίνει με δυσκολία θα διαλύεται μέσα στην ημέρα ενώ προς τα βόρεια ενδέχεται τοπικά να είναι και ολικός που σημαίνει θα κρατάει όλη την ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προς τα βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς κελσίου και μιλάμε για μήνα Μάρτη και μάλιστα στο τελευταίο δεκαήμερό του.

3. ΒΟΡΙΑΔΕΣ

Η έλευση πολικών αερίων μαζών θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ισχυρής βαροβαθμίδας δηλαδή μεγάλης διαφοράς πίεσης. Αυτό συνεπάγεται ανέμους βόρειας συνιστώσας με μεγάλες ταχύτητες όπου ενδεχομένως να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 8 με 9 μποφόρ (επίπεδα θυέλλης).

Στον τρίτο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των ανέμων.

4. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Σε μια τέτοιας έντασης ψυχρή εισβολή θα ήταν παράδοξο να απουσιάζουν και οι χιονοπτώσεις. Αυτές μέχρι και το Σάββατο δεν αναμένεται να προβληματίσουν ιδιαίτερα, από Κυριακή όμως μέχρι και Τετάρτη αναμένεται να ενταθούν και να πυκνώσουν προς τα ανατολικά και νότια ενώ θα αφορούν ακόμη και πεδινές περιοχές.

Σε ότι αφορά το νομό Αττικής, αναμένουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου στις περισσότερες περιοχές του νομού με τη χιονόστρωση όμως να αφορά περιοχές κυρίως προς τα βόρεια τμήματα όπως επίσης ορεινά και ημιορεινά. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά οπότε και το λιώσιμο του χιονιού είναι αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

Στον τέταρτο και πέμπτο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων όπως επίσης και της χιονοκάλυψης που αναμένουμε. Το εντυπωσιακότερο όλων τα χιόνια ακόμη και στα χαμηλά της Κρήτης!!!

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!

Να είστε όλες και όλοι καλά!».

Σάκης Αρναούτογλου: «Μπάλα» παγωμένου αέρα θα σαρώσει την Ελλάδα - Μπόρες χιονιού στην Αττική

Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στην άνοιξη, ωστόσο τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα θυμίζει… χειμώνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, Σάκη Αρναούτογλου, αναμένονται χιονοπτώσεις και βροχές, με τα φαινόμενα να σημειώνεται και στην Αττική.

Έρχεται «ψυχρή μπάλα αέρα»

Σύμφωνα με όσα είπε στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3, ο καιρός αλλάζει από την Παρασκευή (18/3) με τα φαινόμενα να είναι έντονα στα ορεινά της Μακεδονίας και Κεντρικής Στερεάς.

Παράλληλα, από το Σάββατο (19/3) θα εμφανιστεί ένας «χειμωνιάτικος τύπου άστατος καιρός», που θα δημιουργηθεί εξαιτίας μιας ψυχρής «μπάλας» αέρα που θα περάσει από την χώρα.

Την Κυριακή (20/3) όμως, τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως την Εύβοια, την Βοιωτία και την Αττική, με μπόρες χιονιού να αναμένονται και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Μάλιστα, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα (21/3) και ενδέχεται να ενισχυθούν με βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου:

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Παρασκευή (18.03.2022) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας ξεκινά από σήμερα σε ολόκληρη την χώρα λόγω του νέου κύματος κακοκαρίας.

Πιο συγκεκριμένα τοπικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά, στα ορεινά-ημιορεινά των οποίων και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ασθενούς τοπικά έως μέτριας έντασης.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Σημειώνεται ότι αυτά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και το Σαββατοκύριακο.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Στη Θράκη λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις ασθενούς και τοπικά έως μέτριας έντασης, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις αυξημένες κυρίως στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 με πιθανή ενίσχυση από το απόγευμα τοπικά στα 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί και στα νοτιότερα βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share