Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Οι δύο λόγοι που αυξάνονται τα κρούσματα – Αποκαλυπτική εκτίμηση Μαγιορκίνη

Πόσο θα επηρεαστούν τα συστήματα υγείας;

14 Μαρτίου 2022 11:47
Κορωνοϊός: Οι δύο λόγοι που αυξάνονται τα κρούσματα – Αποκαλυπτική εκτίμηση Μαγιορκίνη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στους λόγους για τους οποίους αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο βασικοί λόγοι είναι η χαλάρωση των μέτρων και η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον 2.

Κορωνοϊός: Οριακά κάτω από 12.000 τα κρούσματα - Που εντοπίστηκαν και ποιος ο τραγικός υπολογισμός της ημέρας (13/3)

Σύμφωνα με τον καθηγητή «περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον» και το θέμα είναι πόσο θα επηρεαστούν τα συστήματα υγείας.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Αναλυτικά όσα έγραψε στο Facebook:

«Η επιβράδυνση στη συρρίκνωση στην επιδημία της Omicron φαίνεται ότι περνάει σε ήπιες αυξήσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με 9% αύξηση μεσοσταθμικά στον αριθμό των διαγνώσεων. Οι 22 από τις 37 χώρες δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς. Οι αιτίες είναι βασικά 2, η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα) και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2 (η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1).

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Πρόκειται για πολύ σημαντική περίοδο καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον. Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας.

Σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμένων στους άνω των 60 θα είναι ο βασικό παράγοντας αυτής της πίεσης, ο οποίος και προβλέπει ότι σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να παρακολουθούμε από κοντά με ενδιαφέρον τις εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share