Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 12/3: Νέα επιδείνωση! Που και πότε θα χιονίσει στην Αττική το Σάββατο - LIVE η πορεία της κακοκαιρίας «Φίλιππος» - Καμπανάκι Αρναούτογλου, Μαρουσάκη (Video)

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

12 Μαρτίου 2022 07:18
Καιρός σήμερα 12/3: Νέα επιδείνωση! Που και πότε θα χιονίσει στην Αττική το Σάββατο - LIVE η πορεία της κακοκαιρίας «Φίλιππος» - Καμπανάκι Αρναούτογλου, Μαρουσάκη (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 12/3: Η κακοκαιρία «Φίλιππος» ήρθε για να μείνει και αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιδείνωση από σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, κάνοντας λόγο για νέα έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, με τους μετεωρολόγους Σάκη Αρναούτογλου και Κλέαρχο Μαρουσάκη να κρούουν καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, η κακοκαιρία έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σάββατο (12-03-2022) αναμένονται χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές:

  • Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί
  • Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα

Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη:

Την Κυριακή (13-03-2022) οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνον στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (14-03-2022), αλλά όχι με μεγάλες εντάσεις.

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων, ενώ στους οδηγούς συστήνεται να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο.

Σημειώνεται ότι η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική.

Έκτακτη προειδοποίηση Μαρουσάκη: Νωρίτερα η επιδείνωση του καιρού - Ποιες περιοχές θέλουν προσοχή

Με μία ανάρτηση στο Facebook, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, στη χώρα μας.

Όπως υπογραμμίζει, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν τη νέα επιδείνωση του καιρού να ξεκινάει πιο νωρίς. Αυτό σημαίνει και εξαιτίας της ξαστεριάς που θα έχει προηγηθεί ότι οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν πιο εύκολα και οι χιονοστρώσεις θα παρατηρούνται πολύ πιο γρήγορα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΧΙΟΝΟΚΑΙΡΙΑ"

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στην αυριανή ημέρα μιας και αναμένουμε την κορύφωση της "χιονοκαιρίας".Έτσι λοιπόν από νωρίς κιόλας το πρωί θα ξεκινήσουν και πάλι πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια.

Αναλυτικότερα φαίνεται να επηρεάζονται αρκετά έντονα η ανατολική και νότια Θεσσαλία, οι Σποράδες, πρόσκαιρα η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Αττικοβοιωτία, η κεντροανατολική Πελοπόννησος καθώς και η Κρήτη. Σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα όσοι αναμένεται να κινηθούν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς είναι πολύ πιθανή η κατά τόπους χρήση τους.

Αν θέλαμε από τα παραπάνω γεωγραφικά διαμερίσματα να εντοπίσουμε αυτά με τον πιο υψηλό κίνδυνο, θα βάζαμε σίγουρα την Εύβοια, την Αττικοβοιωτία και την Κρήτη. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν τη νέα επιδείνωση του καιρού να ξεκινάει πιο νωρίς.

Αυτό σημαίνει και εξαιτίας της ξαστεριάς που θα έχει προηγηθεί ότι οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν πιο εύκολα και οι χιονοστρώσεις θα παρατηρούνται πολύ πιο γρήγορα. Επίσης μέσα στη νύχτα της αυριανής ημέρας ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση τα πιο νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν να επικρατήσει ξαστεριά με αποτέλεσμα να παγώσει σχετικά εύκολα και γρήγορα η ποσότητα χιονιού που θα έχει πέσει.

Άρα κατά συνέπεια οι πρωινές ώρες της Κυριακής κρύβουν πολλούς κινδύνους. Αν και η ηλιοφάνεια που θα επικρατήσει μέσα στην Κυριακή θα καταφέρει να λιώσει αρκετά μεγάλη ποσότητα του στρωμένου χιονιού, εντούτοις οι βραδινές ώρες της Κυριακής και οι πρωινές της Δευτέρας κρύβουν επίσης μεγάλους κινδύνους όπου εξαιτίας της ξαστεριάς θα εκδηλωθεί και πάλι ισχυρός παγετός».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

Σάκης Αρναούτογλου: Έντονες χιονοπτώσεις στην Αττική το Σάββατο - Το χιόνι θα φτάσει μέχρι τη θάλασσα

Έντονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική, θα φέρει ξανά η κακοκαιρία Φίλιππος, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή (13/3), σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, το Σάββατο (12/3), η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια στις δυτικές - βορειοδυτικές περιοχές, στα δυτικά τις Θεσσαλίας, στη δυτική Μακεδονία, στο βόρειο Ιόνιο καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Ωστόσο, πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της Μαγνησίας (κυρίως στα ανατολικά τμήματα), στις Σποράδες και σχεδόν σε όλη την Εύβοια. Την ίδια ώρα, μπόρες χιονιού θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες καθώς και η Κρήτη. Η Πελοπόννησος θα έχει κάποια σύννεφα, τοπικά αυξημένα κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές.

Μετά το μεσημέρι, ο καιρός θα επιδεινωθεί σε αρκετές περιοχές. Ειδικότερα, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα σύννεφα θα πυκνώσουν και δεν αποκλείεται να δώσουν κάποια αραιή χιονόπτωση, σύντομης όμως διάρκειας. Η Θεσσαλία θα δει τις χιονοπτώσεις να πυκνώνουν στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Προσοχή χρειάζεται, σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ, από το μεσημέρι και μετά από το ύψος του Βόλου, της Λαμίας μέχρι και την Αττική ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ανατολικές - νοτιοανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο.

Στην Αττική, η μέρα ξεκινά χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, ωστόσο προς το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στις περισσότερες περιοχές του νομού ακόμα και σε παράκτιες περιοχές. Οι πιο ισχυρές θα εκδηλωθούν στις κεντροβόρειες, ορεινές - ημιορεινές περιοχές και θα κρατήσουν μέχρι και το απόγευμα αργά. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, στα ανατολικά τμήματα και σε περιοχές νότια του νομού Σερρών μέχρι και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Χαλκιδικής η μέρα θα ξεκινήσει με χιονοπτώσεις. Μετά το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα μεταφερθούν δυτικότερα επηρεάζοντας τη δυτική - βορειοδυτική Χαλκιδική, το νομό Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Πιερία και Ημαθία. Ωστόσο θα είναι πολύ πιο εξασθενημένες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα ενταθούν και, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, θα είναι κατά τόπους πυκνές . Ύφεση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις, που το απόγευμα θα σταματήσουν.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Στη Χαλκιδική χιονοπτώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στη Θράκη και τις υπολοιπες περιοχές της Μακεδονίας νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -7 (μείον 7) έως 06 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία από -12 (μείον 12) έως 2 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 06 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Στη Μαγνησία και τις Σποράδες χιονοπτώσεις που κατά τόπους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα θα είναι πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους πυκνές.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στα Δωδεκάνησα αρχικά αίθριος, από το μεσημέρι νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια από 0 (μηδέν) έως 4 βαθμούς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share