Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ποιυ ήταν το επίκεντρο του σεισμού

11 Μαρτίου 2022 10:50
Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Κρήτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κρήτη, στις 09:47 το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 41 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Γαύδου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 8,8 χιλιόμετρα.

Ενώ, στους δυο μεγάλους σεισμούς στον Τύρναβο με μεγέθη 6,3 και 6,2 που έγιναν πριν από έναν ακριβώς χρόνο αναφέρθηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σεισμός στη Χαλκιδική: Έγινε στο ρήγμα της Ανατολίας! Γιατί είναι επικίνδυνο;

Ισχυρός σεισμός 5,5 ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ανοιχτά της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκας ο σεισμός έγινε στο γνωστό ρήγμα της Ανατολίας.

Σημειώνεται ότι στις 8/11/1905 στην συγκεκριμένη περιοχή είχε σημειωθεί σεισμός 7,5 ρίχτερ και στις 26/9/1932 ισχυρή δόνηση 7 ρίχτερ στη Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι η πλάκα της Aνατολίας, η οποία περιλαμβάνει το γνωστό ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999 (7,6 στο Ιζμίτ), κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος.

Ρήγμα Ανατολίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και αναμένονται μετασεισμοί.

Η ανάρτησή του

«ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ!
Μέγεθος προκαταρκτικό 5,4, επίκεντρο στη περιοχή της τάφρου του Β. Αιγαίου στα ΝΑ Σιθωνίας, επιφανειακός, αισθητός σε μεγάλο μέρος της χώρας (Αττική, Σέρρες κλπ). Αναμένονται μετασεισμοί.
Εδώ τελείωνε η αρχική μου ανάρτηση. Εν τω μετάξύ, ήδη σημειώνονται μικρότεροι μετασεισμοί και το μέγεθος το τελικό είναι 5,4».

Λέκκας: Ο σεισμός στο Άγιο Όρος είχε επίκεντρο δόνησης πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας

«Η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία. Έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά της η Εύη Νομικού καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ανέφερε:

Σεισμός 5,4R στον υποθαλάσσιο χώρο της Λεκάνης του Βορείου Αιγαίου, μια περιοχή με αυξημένη σεισμική δρασηριότητα και χαρτογραφημένα υποθαλάσσια ρήγματα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share