Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ολική άρση μέτρων: Αυτό είναι το πλάνο μέχρι το Πάσχα - Ο κίνδυνος που ελλοχεύει και «κρύβει» πιθανή ανατροπή

«Εάν χρειαστεί και τέταρτη δόση...»

9 Μαρτίου 2022 13:30
Ολική άρση μέτρων: Αυτό είναι το πλάνο μέχρι το Πάσχα - Ο κίνδυνος που ελλοχεύει και «κρύβει» πιθανή ανατροπή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ολική άρση μέτρων: Η πανδημία αποκλιμακώνεται αργά και σταθερά και τώρα όλα στρέφουν το βλέμμα προς το Πάσχα και στη συνέχεια στο καλοκαίρι, για να αποχαιρετήσουν οριστικά ή και όχι όλοι τα μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα και με Αμερικανούς επιστήμονες, υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να φέρει νέες ανατροπές στον σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 20.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, σε 21.121 ανήλθαν στις 8/3 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ανακοινώθηκαν 54 θάνατοι και 365 διασωληνωμένοι.

Ο κίνδυνος που μπορεί να φέρει ανατροπή

Σήμερα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως «μέσα στην τραγωδία δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί τίποτα στην εμπόλεμη Ουκρανία και στους αμάχους που στοιβάζονται για να διαφύγουν. Τι μάσκες να βρεθούν, τι αποστάσεις να τηρηθούν».

Η ίδια υπενθύμισε ότι και πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία είχε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Χθες, ρεπορτάζ του αμερικανικού ABC news, ασχολήθηκε με το ίδιο θέμα και επικαλέστηκε αμερικανούς επιστήμονες που προειδοποίησαν για την «τέλεια καταιγίδα» και πως εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να επιταχυνθεί στην περιοχή, αλλά και να εξαπλωθεί.

Με ορίζοντα το Πάσχα και ένα «καλύτερο καλοκαίρι»

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη πάντως, ειδικά για την Ελλάδα, «είμαστε τυχεροί», αφού η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως σχεδόν έχει φύγει, ενώ η μετάλλαξη Ομικρον και οι υποπαραλλαγές της είναι αντιμετωπίσιμη ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ: «Πιστεύουμε στην αποκλιμάκωση μέχρι το Πάσχα με περαιτέρω μείωση σκληρών δεικτών».

Πριν από λίγες μέρες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε εκφράσει αισιοδοξία για την πορεία της COVID στη χώρα μας: «Μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα κανονικό Πάσχα και ένα καλύτερο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η αύξηση κρουσμάτων στις απλές κλίνες είναι απόρροια της Τσικνοπέμπτης και της χαλαρότητας με τις μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους. Δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης σε όσους έχουν εμβολιαστεί:

«Ο ιός θα είναι εδώ και εάν χρειαστεί και τέταρτη δόση θα προχωρήσουμε».

Ποια μέτρα θα καταργηθούν το επόμενο διάστημα

Επόμενο βήμα στην άρση των μέτρων δείχνουν να είναι τα σχολεία. Ήδη, σήμερα, πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρουν πως η Επιτροπή των ειδικών συζητά να καταργηθεί το ένα από τα δύο υποχρεωτικά self test στα σχολεία.

Το προηγούμενο διάστημα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και το τέλος της χρήσης μάσκας στο σχολείο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης Μάννα Σύρου. Όπως είπε στους μαθητές, σύντομα θα έρθει η μέρα που δεν θα φορούν μάσκα μέσα στην τάξη τους.

Από τις 15 Μαρτίου, τα ταξίδια προς την Ελλάδα γίνονται ακόμα πιο ελεύθερα, καθώς ελήφθη η απόφαση για κατάργηση του PLF, ενός ακόμημέτρου περιορισμού.

Τι θα γίνει με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όσο ανοίγει ο καιρός τα πράγματα θα είναι πιο ανοιχτά για τους ανεμβολίαστους, αφού η είσοδός τους επιτρέπεται στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

«Στην εστίαση έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους» είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ και είχε τονίσει πως «προς το παρόν, η κυβέρνηση το λέει με πλήρη σαφήνεια θα συνεχίσουν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους». Όπως είχε τονίσει: «Δεν πάμε για αποκλιμάκωση μέτρων για τους ανεμβολίαστους σύντομα και δεν ξέρω αν πάμε γενικώς».

Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν έκαναν τρίτη δόση εμβολίου δεν έχουν πρόσβαση σε:

  • κέντρα διασκέδασης
  • κλειστούς χώρους εστίασης
  • θέατρα
  • κινηματογράφους
  • μουσεία
  • εκθέσεις
  • συνέδρια
  • γυμναστήρια
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share