Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τρόμος με τον σεισμό στον Τύρναβο: Ενεργοποιήθηκαν δύο «τυφλά» ρήγματα

Τι αναφέρει η νέα ανάρτηση - ανάλυση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

4 Μαρτίου 2022 21:48
Τρόμος με τον σεισμό στον Τύρναβο: Ενεργοποιήθηκαν δύο «τυφλά» ρήγματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στους δυο μεγάλους σεισμούς στον Τύρναβο με μεγέθη 6,3 και 6,2 που έγιναν πριν από έναν ακριβώς χρόνο αναφέρθηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως σημειώνει, νέα μελέτη έδειξε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο άγνωστα ρήγματα τα οποία είναι με αντίθετη κλίση, προς ΒΑ στο πρώτο και προς ΝΔ στο δεύτερο.

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας - Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος:

σεισμοσ-τυρναβοσ

«Η περιοχή Τυρνάβου επλήγη από 2 καταστροφικούς σεισμούς στις 3 και 4 Μαρτίου 2021 με μεγέθη 6,3 και 6,2. Μετασεισμοί γίνονται μέχρι τώρα. Η αποκατάσταση προχωρά αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Η μελέτης μας, που δημοσιεύτηκε προ καιρού, βασίστηκε σε σεισμολογικές και δορυφορικές μεθόδους και έδειξε ότι ενεργοποιήθηκαν δύο άγνωστα, τυφλά ρήγματα με διεύθυνση περίπου ΔΒΔ.

Τα ρήγματα είναι αντιθετικά, δηλαδή με αντίθετη κλίση, προς ΒΑ στο πρώτο και προς ΝΔ στο δεύτερο. Τυφλό ήταν και το ρήγμα που έδρασε στο Αρκαλοχώρι Κρήτης (27.9.2021), όπως δείξαμε σε άλλη πρόσφατη μελέτη.

Φαίνεται ότι τα τυφλά ενεργά ρήγματα είναι περισσότερα απ' όσο πιστεύαμε και συνιστούν σημαντικό σεισμικό κίνδυνο στη χώρα μας. Τα ρήγματα αυτά δεν είναι ορατά γιατί δεν φθάνουν μέχρι την επιφάνεια».

Ολόκληρη η ανάρτησή του για τα ρήγματα στον Τύρναβο

σεισμοσ-τυρναβοσ

Σεισμός στη Κρήτη: Ο Εγκέλαδος «ταρακούνησε» ξανά το νησί - Ξύπνησαν μνήμες στο Αρκαλοχώρι

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στη Κρήτη και συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι. Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αρκαλοχωρίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Επίσης, σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τετάρτη (2/3) το μεσημέρι 17χμ. Νοτειοδυτικά από την Άθω, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Σεισμός στη Χαλκιδική: Έγινε στο ρήγμα της Ανατολίας! Γιατί είναι επικίνδυνο;

Ισχυρός σεισμός 5,5 ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ανοιχτά της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκας ο σεισμός έγινε στο γνωστό ρήγμα της Ανατολίας.

Σημειώνεται ότι στις 8/11/1905 στην συγκεκριμένη περιοχή είχε σημειωθεί σεισμός 7,5 ρίχτερ και στις 26/9/1932 ισχυρή δόνηση 7 ρίχτερ στη Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι η πλάκα της Aνατολίας, η οποία περιλαμβάνει το γνωστό ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999 (7,6 στο Ιζμίτ), κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και αναμένονται μετασεισμοί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share