Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία

Έκτακτη εξέλιξη

28 Φεβρουαρίου 2022 09:07
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Ειδικότερα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:

  1. Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
  2. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  3. Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία

Στο πλευρό της Ουκρανίας η Ελλάδα: Στέλνει αμυντικό υλικό στο Κίεβο! (Video)

Έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε να στείλει αμυντικό υλικό στο Κίεβο, προκειμένου να βοηθήσει με τη ρωσική εισβολή.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Δείτε επίσης: Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Κρεμλίνο καλεί Κίεβο σε συνομιλίες - Η πρώτη αντίδραση Ζελένσκι και το νέο μήνυμα του Πούτιν

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία, σύμφωνα με ενημερωτικό του Μεγάρου Μαξίμου.

μητσοτάκης ουκρανία

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με το ενημερωτικό.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

Σημειώνεται ότι χθες, Σάββατο, ελήφθη η απόφαση να σταλεί προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η απόφαση να σταλεί αμυντικό υλικό στην Ουκρανία ελήφθη μια ημέρα μετά το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντιμίρ Ζελενσκι στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την καθαρή θέση της Ελλάδας και του ίδιου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, υπέρ της χώρας του και ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Πέραν της αδιαμφησβήτητης καταδίκης και της συντονισμένης αντίδρασης σε βάρος της Μόσχας, η συνεχιζόμενη κρίση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την άντληση διδαγμάτων για το μέλλον.

Οι δύο παραδοχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ασφάλεια στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία 75 χρόνια, αφενός ότι κανένα κράτος δεν τρέφει ηγεμονικές φιλοδοξίες σε βάρος των γειτόνων του και αφετέρου ότι τα διεθνές αναγνωρισμένα σύνορα είναι απαραβίαστα, καταρρίφθηκαν.

Εκ των πραγμάτων, αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής που θα χαρακτηριστεί από διαφορετικούς κανόνες, ενώ η γεωπολιτική αναταραχή η οποία θα προκληθεί θα έχει οικονομικές επιπτώσεις.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι το τίμημα αξίζει τον αγώνα. Η Ελλάδα άλλωστε έχει επιλέξει, αξιακά και πολιτικά, τη σωστή πλευρά της Ιστορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της νεότερης Ιστορίας της, η οποία μετρά πλέον 201 χρόνια.

στρατός ουκρανία πόλεμος

Ένα πρώτο δίδαγμα είναι ότι επαναβεβαιώνεται η σημασία της συνεργασίας, των συντονισμένων δράσεων και της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χάρη σε αυτό το πνεύμα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εξέταση μέτρων όσον αφορά το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Το ζητούμενο είναι να υποστηριχθούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με μία κεντρική, συλλογική λύση. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός προωθεί μία σημαντική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ήταν πρωταγωνιστής στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στις διαβουλεύσεις που δρομολόγησαν τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Φυσικά η ενότητα δεν γίνεται να υπονομεύεται. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πρόταση του πρωθυπουργού, που διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής του NATO την Παρασκευή, όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα ακόμα σαφές δίδαγμα είναι ότι η ανάγκη ανάπτυξης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, θέση που η Ελλάδα προωθεί συστηματικά τα τελευταία 2,5 χρόνιαείναι αδήριτη. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα. Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε σειρά κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, είναι επίσης φανερό πως η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share