Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπλίνκεν: «Η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ΝΑΤΟ» – Συνομιλία με Δένδια

Τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Έλληνα ομόλογό του

27 Φεβρουαρίου 2022 19:52
Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπλίνκεν: «Η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ΝΑΤΟ» – Συνομιλία με Δένδια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ζωτικής σημασίας σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποστηρικτή της κυριαρχίας της Ουκρανίας χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Νίκο Δένδια για τον εν εξελίξει πόλεμο.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Αποκάλυψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ: Καταστράφηκε το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου (video)

Σταθερή υποστήριξη

Κατά τη σημερινή τους συνομιλία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας καταδίκασαν την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ενέργειές της. Οι κ.κ. Μπλίνκεν και Δένδιας καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις της Ρωσίας σε πολιτικούς στόχους και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους άμαχους Έλληνες ομογενείς που σκοτώθηκαν στο Σαρτανά.

«Μίλησα σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σχετικά με τις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία η οποία αντιστέκεται στην ανεξέλεγκτη επιθετικότητα της Ρωσίας. Η Ελλάδα παραμένει ζωτικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και υποστηρικτής της ουκρανικής κυριαρχίας» έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε φιλικό κλίμα

Για φιλικό τηλεφώνημα με τον Αμερικανό ομόλογό μου προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία έκανε λόγο από την δική του πλευρά ο Νίκος Δένδιας σημειώντας ότι επίσης ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις δηλώσεις σχετικά με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

«Είχα τηλεφωνική επικοινωνία σε φιλικό κλίμα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις σε Ουκρανία. Μου μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών, ενώ τον ευχαρίστησα για τη δήλωσή του για την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου» έγραψε στο twitter ο Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι αποστέλλει στρατιωτικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό φορτίο της στρατιωτικής βοήθειας που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία είναι 40 τόνοι που μεταφέρουν τα δύο C-130.

Ειδικότερα τα όπλα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στους Ουκρανούς είναι: Τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις. Αντιαρματικά και συγκεκριμένα όπλα τύπου RPG-18, τα οποία η χώρα μας έχει προμηθευτεί πριν από αρκετά χρόνια, μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας. Πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share