Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Οριστικό: Τέλος η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους!

Πότε έρχεται;

17 Φεβρουαρίου 2022 18:46
Οριστικό: Τέλος η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού αρχίζουν να χαλαρώνουν σε σημαντικό βαθμό, με τη Μίνα Γκάγκα να προαναγγέλλει μέχρι και το τέλος της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αρκετά σύντομα, με την χώρα μας επίσης να ετοιμάζεται για τη λήξη της πανδημίας.

Η κυρία Γκάγκα προέβλεψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι: «από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, αλλά με προσοχή. Πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση. Η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι «χρειάζεται να βρούμε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής».

Η κυρία Γκάγκα επανέλαβε αυτό που υποστήριξε νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ότι δηλαδή υπάρχει διεθνώς η αίσθηση ότι έχουμε πλέον περάσει σε ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά υπογράμμισε ότι «πρέπει να έχουμε το νου μας».

«Αυτό (η χαλάρωση των μέτρων) δεν σημαίνει ότι έφυγε ο κορονοϊός ή ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε εμβόλιο τον Σεπτέμβριο». Άφησε δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο αν ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε ενδημικό ιό -όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες-, κάποιες ομάδες του πληθυσμού, να χρειάζονται κάθε χρόνο να κάνουν εμβόλιο, όπως δηλαδή συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.

Ερωτηθείσα για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες για τον κορωνοϊό, η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι ίσως αυτό δεν γίνει σύντομα στους κλειστούς χώρους ή στα ΜΜΜ, αλλά τόνισε ότι θα τις «πετάξουμε» στους ανοιχτούς χώρους και στην εστίαση θα τις πετάξουμε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν έχουν ημερομηνία λήξης προς ώρας, για όσους έχουν πραγματοποιήσει και την ενισχυτική δόση. Η υπουργός τόνισε επίσης ότι «περιμένουμε νέα αντιικά και πρωτεϊνικά εμβόλια, όσους εξακολουθούν να φοβούνται να κάνουν εμβόλιο mRNA».

Όσον αφορά στην χορήγηση των φαρμάκων που έφτασαν στη χώρα μας και χορηγούνται σε ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό, η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι «έχουμε ξεπεράσει τις 1.600 αιτήσεις τα περισσότερα έχουν παραδοθεί», ενώ πρόσθεσε ότι «τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους θα τα έχουμε σε 3 εβδομάδες».

Ποιοι αποκλείονται στα πιστοποιητικά νίσησης με επαναμόλυνση

Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση δεύτερης νόσησης (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε όσους νοσούσαν για πρώτη φορά και έπαιρναν πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο τους εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα των εμβολιασμένων) ανακοίνωσε σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι σήμερα η θετικότητα είναι στο 6,4% . Στο 96% των κρουσμάτων η Omicron, στο 2,2% η Delta. «Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Το πανδημικό κύμα της Ομικρον παραμένει σταθερό ωστόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες . Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων» ανέφερε.

Η κα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι Τζιά, Κάρπαθος, Θάσος και Σύρος, Κιλκίς και ΠΕ Φωκίδας, παρουσίασαν αύξηση κρουσμάτων.

Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με τις νέες εισαγωγές να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα κατά 13%, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων.

Η κα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική εμβολιασμένων πολιτών η οποία δεν πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share