Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στα «δίχτυα» της ΕΛΑΣ διεθνής σπείρα διακινητών: Ο αρχηγός από το Αφγανιστάν, τα λάθη και η κοκκινομάλλα (photos)

Σύλληψη 31 κατηγορουμένων, που διώκονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης

13 Φεβρουαρίου 2022 21:07
Στα «δίχτυα» της ΕΛΑΣ διεθνής σπείρα διακινητών: Ο αρχηγός από το Αφγανιστάν, τα λάθη και η κοκκινομάλλα (photos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βαρύτατο πλήγμα στις πρακτικές παράνομης διακίνησης μεταναστών στη χώρα μας κατάφεραν οι ελληνικές Αρχές με τη σύλληψη 31 κατηγορουμένων, που διώκονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, αφού φέρονται να διευκόλυναν αλλοδαπούς να μπουν παράνομα στη χώρα από την Τουρκία, μεταφέροντάς τους μετέπειτα σε χώρες των Βαλκανίων, συνήθως για «2.000 ευρώ το κεφάλι», όπως αναφέρεται σε συνομιλίες που «άκουσε» ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης: Εγκληματική οργάνωση με βιτρίνα "ταξιδιωτικό γραφείο" διακινούσε μετανάστες (video)

μεταναστεσ-διακινηση

Το τεράστιο κύκλωμα, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ήταν σε συνεννόηση με λαθροδιακινητές από άλλες χώρες, με την έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποιοι ακριβώς εμπλέκονται εκτός συνόρων, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση και άλλων ατόμων εντός Ελλάδας, που φέρονται ως μέλη του κυκλώματος – όπως εκτιμάται, η εγκληματική οργάνωση αποτελούσε κομβικό κομμάτι στην «αλυσίδα» των λαθροδιακινητών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι πολύ διδακτική, όσον αφορά στις πρακτικές που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα που εμπορεύονται την ελπίδα όσων επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι από τα 31 άτομα που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής είναι υπήκοοι Αφγανιστάν και Πακιστάν, ενώ κομβικό ρόλο φέρεται να είχαν ένας 32χρονος Ελληνας και μία εντυπωσιακή 35χρονη κοκκινομάλλα από τη Σλοβακία – οι δύο τελευταίοι ενοικίαζαν αυτοκίνητα από μάντρες της Αττικής, τα οποία όμως στη συνέχεια εξαφανίζονταν. Οπως αποδείχθηκε, τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνταν για λαθροδιακινήσεις μεταναστών από και προς τα σύνορα, αφού η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε διαφορετικό όχημα κάθε φορά, για να μη γίνουν τα μέλη της αντιληπτά από τις Αρχές και τις περισσότερες φορές δεν επιστρέφονταν ποτέ στις μάντρες.

Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη της οργάνωσης έπειτα από κάποια λάθη που έκαναν τα μέλη της, όπως το γεγονός ότι η 35χρονη από τη Σλοβακία χρησιμοποιούσε τα ίδια πλαστά στοιχεία για να ενοικιάζει αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να γίνει γρήγορα αντιληπτή από τις εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων. Σημαντικό ρόλο για να αποκαλυφθούν τα «μεγάλα κεφάλια» του κυκλώματος έπαιξε και ένα… τροχαίο ατύχημα στην περιοχή της Λαγκάδας, κοντά στη Νιγρίτα Σερρών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέβαιναν κατόπιν συνεννόησης σε περιοχές του Εβρου και παραλάμβαναν τους μετανάστες, ενώ αντίστοιχη διακίνηση γινόταν από ελληνικές πόλεις (συνήθως τη Θεσσαλονίκη) προς χώρες των Βαλκανίων, με τις Αρχές να αναζητούν ποιοι ακριβώς ήταν οι δύσβατοι δρόμοι που χρησιμοποιούσαν κοντά στα σύνορα.

Από τα στοιχεία που βρέθηκαν, προέκυψε η παράνομη διακίνηση 227 μεταναστών εντός και εκτός της χώρας, με τις Αρχές όμως να εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα πολλαπλάσιος.

Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένας 28χρονος από το Αφγανιστάν, ο οποίος συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών. Ηταν ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να μπουν στην Ευρώπη, διαχειριζόταν όλα τα χρήματα της εγκληματικής οργάνωσης και οργάνωνε τον τρόπο που θα βρίσκονταν τα οχήματα. Κατά κύριο λόγο, οι μετανάστες που προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να έρθουν στην Ευρώπη κατέβαλλαν τα χρήματα σε ένα παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής χρημάτων, ονόματι «Χαβάλα» – πρόκειται για ένα δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου, που διακινούν χρήματα αποφεύγοντας τη μεσολάβηση τραπεζών.

κοκκινομαλλα-διακινηση-αφγανισταν

Μέσω της «Χαβάλα», τα χρήματα δεν βγαίνουν ποτέ από τη χώρα όπου βρίσκονται: Κάποιος που βρίσκεται π.χ. στην Ελλάδα έρχεται σε επαφή με άτομο της «Χαβάλα» που βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού και του ζητά να παραδώσει ένα ποσό σε μετρητά, σε άτομο της επιλογής του. Ο μεσολαβητής τού υποδεικνύει πού μπορεί να καταβάλει το ποσό στη χώρα όπου βρίσκεται και στη συνέχεια δίνει το ποσό στον παραλήπτη.

Ως ανταλλακτήριο των παράνομων καταβολών της «Χαβάλα», η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε ένα κατάστημα-βιτρίνα στην Αθήνα, αλλά και ένα μίνι μάρκετ στη Θεσσαλονίκη.

Στο κινητό τηλέφωνο του αρχηγού βρέθηκαν συνομιλίες σε διαδικτυακές εφαρμογές, όπως: «Γεια σου, έχω έτοιμα δύο άτομα, πες μου πόσα χρήματα θες μέχρι Σερβία». Επίσης, βρέθηκαν βίντεο, τα οποία είχε αποστείλει ο 28χρονος σε άγνωστα άτομα, με τους μετανάστες να έχουν μόλις περάσει τα ελληνικά σύνορα. Τα βίντεο χρησιμοποιούνταν ως «απόδειξη» ότι ολοκληρώθηκε η διακίνηση, για να καταβληθούν τα χρήματα. Σε αυτά, μετανάστες μιλούν στην κάμερα λέγοντας: «Είμαι ο Α.Χ., είμαι άτομο του Χ., μόλις έφτασα στη Σερβία, τώρα μπορείς να δώσεις τα δικά μου λεφτά».

Κομβικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση φέρεται να είχε ένας 32χρονος Έλληνας, ο οποίος ενοικίαζε αυτοκίνητα στο όνομά του, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Ο 32χρονος είχε ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και, άρα, το πλεονέκτημα ότι μπορούσε να ενοικιάσει ευκολότερα αυτοκίνητα. Όμως, ένα τροχαίο στη Λαγκάδα Σερρών βοήθησε στο να «ξετυλιχθεί» περισσότερο το κουβάρι του κυκλώματος: Αστυνομικοί έκαναν σήμα για τυχαίο έλεγχο σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν σταμάτησε και ανέπτυξε ταχύτητα. Έπειτα από καταδίωξη το όχημα ντελαπάρισε και οι επιβαίνοντες τράπηκαν σε φυγή. Τελικά, οι αστυνόμοι συνέλαβαν τον οδηγό, έναν άνδρα από τη Συρία, ο οποίος ομολόγησε πως πήγαινε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με μία ομάδα μεταναστών που είχε μόλις παραλάβει παράνομα από δύσβατη περιοχή του Έβρου, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Όπως αποδείχθηκε, το αμάξι ήταν ενοικιασμένο από τον 32χρονο Έλληνα, ενώ συνολικά εντοπίστηκαν 16 αυτοκίνητα που ενοικιάστηκαν από τον κατηγορούμενο, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες.

Μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν την προφυλάκιση των 4 κατηγορουμένων που φέρονται ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι μέχρι τη δίκη.

Σε αυτούς που οδηγήθηκαν στη φυλακή δεν περιλαμβάνεται η 35χρονη από τη Σλοβακία, η οποία αφέθηκε ελεύθερη. Ο δικηγόρος της, Δημήτρης Ζορμπάς, δηλώνει: «Ήταν μια δύσκολη μάχη που κερδήθηκε. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε βαρύ κατηγορητήριο, όμως προσπαθήσαμε να θέσουμε σε ορθή βάση τη θέση της κατηγορουμένης. Θεωρήθηκε ορθά, κατά την άποψή μου, ότι δεν είναι ύποπτη διαφυγής και αφέθηκε με περιοριστικούς όρους. Θα προσπαθήσουμε να εισφέρουμε πληροφορίες, ώστε να διευκολυνθούν οι αστυνομικές και ανακριτικές Αρχές για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να καταδειχθεί η πολύ μικρή συμμετοχική δράση της εντολέως μου».

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share