Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία η τηλεργασία; Τι ψηφίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων

Τι δείχνει νέα έρευνα

9 Φεβρουαρίου 2022 12:32
Θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία η τηλεργασία; Τι ψηφίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πανδημία, η οποία λειτούργησε ως επιταχυντής σε πολλά ζητήματα, κατάφερε μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια να αλλάξει άρδην το τοπίο και στην εργασία.

Η τηλεργασία αποτέλεσε μια «λύση ανάγκης» κατά την διάρκεια της πανδημίας, ποια είναι όμως η άποψη του κοινού και των εργαζομένων από απόσταση, και ποιες οι διαθέσεις τους για την «επόμενη μέρα»;

Τις απαντήσεις δίνει νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari|YouGov.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι δύο στους πέντε εργαζόμενοι Έλληνες εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη από απόσταση τα τελευταία δύο χρόνια.

τηλεργασια-κορωνοιοσ

7 στους 10 θέλουν να συνεχιστεί η τηλεργασία

Η πλειονότητα του κοινού δηλώνει υπέρ της τηλεργασίας με προϋπόθεση ότι η φύση του επαγγέλματος το επιτρέπει, και θεωρεί ότι είναι κάτι που χρειάζεται να συναποφασίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ώστε η λύση της τηλεργασίας να είναι αμοιβαίας ωφέλειας.

Μάλιστα 7 στους 10 Έλληνες τοποθετούνται μάλλον ή απλύτως υπέρ της τηλεργασίας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Η τηλεργασία παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζόμενους —λιγότερος χρόνος στις μετακινήσεις — όσο και για τις επιχειρήσεις — χαμηλότερα ενοίκια και λειτουργικά κόστη – όμως …
  • Παρουσιάζει και αρκετά μειονεκτήματα, με κυριότερο την έλλειψη κοινωνικοποίησης για τους εργαζόμενους και την αδυναμία να χτίσουν ένα δυνατό εσωτερικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ συναδέλφων για τους εργοδότες

Η μικτή βάση

Γι’ αυτό και η καλύτερη εκδοχή για όσους έχουν δοκιμάσει την λύση της τηλεργασίας είναι να συνεχιστεί σε «μικτή βάση» μετά το τέλος της πανδημίας.

Πηγή: in.gr

τηλεργασια-κορωνοιοσ

Long COVID: Πόσο πιθανό είναι να εμφανιστεί αφού νοσήσετε με την Όμικρον;

Μπορεί να παρουσιαστεί το σύνδρομο Long COVID σε κάποιον έπειτα από μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού; Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να παρουσιαστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό και με τη μετάλλαξη Όμικρον, μεταδίδει το Associated Press.

Η Long COVID, διαγιγνώσκεται συνήθως πολλές εβδομάδες έπειτα από νόσηση με κορωνοϊό. Τυχόν μακροχρόνιες επιπτώσεις εμφανίζονται συνήθως περίπου 90 ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της αρχικής λοίμωξης, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Maria Van Kerkhove του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συνολικά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από το ένα τρίτο όσων νόσησαν με κορωνοϊό θα αναπτύξει κάποια συμπτώματα Long COVID. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, άγχος και άλλα προβλήματα. Η παρατεταμένη ασθένεια είναι πιο πιθανή εάν έχετε νοσηλευτεί με κορωνοϊό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η Long COVID μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από μια ήπια λοίμωξη.

μεταλλαξη-ομικρον

Η Van Kerkhove δήλωσε ότι δεν έχει δει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι το ποσοστό όσων παθαίνουν Long COVID, θα αλλάξει με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η Δρ Linda Geng του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία συν-διευθύνει μία από τις πολλές κλινικές που ειδικεύονται στο Long COVID, δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ένα νέο κύμα ασθενών είναι πιθανό. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», δήλωσε η Geng.

Τα σενάρια για την προέλευση της Long COVID

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου για να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη κατάσταση. Κάποιες θεωρίες: Μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Μικροσκοπικοί μικροθρόμβοι μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα που προκαλούν αναπηρία. Ή ίσως έχουν επανενεργοποιηθεί λανθάνουσες ιώσεις στο σώμα.

μεταλλαξη-ομικρον

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης αν τα εμβόλια θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της απάντησης. Μια ομάδα του Πανεπιστημίου Yale μελετά την πιθανότητα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να μειώσει τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού. Και δύο άλλες μελέτες προσφέρουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν από την εμφάνιση του COVID-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παρατεταμένης ασθένειας ή τουλάχιστον στη μείωση της σοβαρότητάς της.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share