Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός

Συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη

7 Φεβρουαρίου 2022 19:27
Πέθανε ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε ο Μάρκος Βενιός, ο ζωγράφος που απέδωσε τα τοπία του Αιγαίου με τρόπο μοναδικό. Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού ως συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Δείτε επίσης: Νέο βαρύ πένθος στον χώρο της ελληνικής τέχνης: "Έσβησε" ο Χρήστος Σαρακατσιάνος

Για την απώλεια του Μάρκου Βενιού, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε το εξής συλλυπητήριο μήνυμα:

«Για αρκετές δεκαετίες ο Μάρκος Βενιός απέδωσε στον καμβά, με την προσωπική του σφραγίδα, τα τοπία του Αιγαίου, την ελληνική αρχιτεκτονική, την ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Αν και αυτοδίδακτος, καθίστανται εμφανή στο έργο του η παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής, το κάλλος της Αρχαίας Ελλάδας, η λαϊκή τέχνη, φωτισμένα από τη λάμψη του Αιγαίου.

Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική, ο Μάρκος Βενιός υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, ως συντηρητής Έργων Τέχνης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Από τις σημαντικές στιγμές του έργου του στο υπουργείο, ήταν η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου, την περίοδο 1972-76, εργασία για την οποία του απενεμήθη ασημένια κύλικα.

Αιτία της θερμής και πολύχρονης φιλίας του Μάρκου με τον Γιώργο Αμυρά, ως το τέλος της ζωή του, ήταν η βιωματική σχέση του με τη φύση.

Μια αγάπη που τον οδήγησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Φολέγανδρος”, αλλά και στη συνεχή προσπάθειά του για τη δημιουργία του πρώτου Οικομουσείου της Ελλάδας, στην ‘Ανω Μεριά της Φολεγάνδρου.

Κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την πολύχρονη φιλία μας με τον Μάρκο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».

📌 Συλλυπητήριο μήνυμα της #ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του ζωγράφου Μάρκου Βενιού Για αρκετές δεκαετίες, ο...

Posted by Υπουργείο Πολιτισμού on Monday, February 7, 2022
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share