Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σάλος στο Ηράκλειο: Προκαταρκτική εξέταση για τους εκπαιδευτικούς που πήγαν μαθητές να κοινωνήσουν εν αγνοία των γονέων

Έντονη αναστάτωση προκλήθηκε στη σχολική κοινότητα

4 Φεβρουαρίου 2022 08:54
Σάλος στο Ηράκλειο: Προκαταρκτική εξέταση για τους εκπαιδευτικούς που πήγαν μαθητές να κοινωνήσουν εν αγνοία των γονέων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έντονη αναστάτωση προκλήθηκε στη σχολική κοινότητα στο Ηράκλειο, καθώς εκπαιδευτικοί πήγαν τους μαθητές Δημοτικού Σχολείου για εκκλησιασμό και κοινώνησαν εν αγνοία των γονέων τους.

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης κίνησε προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με το neakriti.gr.

Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιάς ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ότι άλλο ο εκκλησιασμός και άλλο η συμμετοχή στη θεία μετάληψη.

Μάλιστα, ο ίδιος κίνησε τη διαδικασία της Προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας οι τρεις εκπαιδευτικοί πέρασαν το κατώφλι της Πρωτοβάθμιας και έδωσαν σε πολύ φορτισμένο κλίμα εξηγήσεις, ενώ καλούνται τώρα να καταθέσουν και γραπτώς, εν είδει υπομνήματος τα όσα συνέβησαν.

Οι γονείς πάντως πληροφορήθηκαν ότι τα παιδιά τους κοινώνησαν κατά τον εκκλησιασμό όταν πήγαν να τα παραλάβουν από το σχολείο κατά τη λήξη της σχολικής ημέρας.

εκκλησια-ηρακλειο

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένας μαθητής από τις τάξεις της Τετάρτης και Πέμπτης Δημοτικού που εκκλησιάστηκαν, εκείνη την ημέρα δεν πήγε στο σχολείο και δεν μετείχε στο εκκλησίασμα καθώς είχε ήδη βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό με self test προηγούμενης ημέρας και παρέμεινε σε καραντίνα στο σπίτι του.

Οι εξηγήσεις των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με την εκδοχή των εκπαιδευτικών, που είναι εμβολιασμένοι και δεν είναι αρνητές. όπως διαβεβαιώνει ο κ. Μπελαδάκης, επελέγη η Τρίτη 1η Φεβρουαρίου για εκκλησιασμό στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών που τιμάται στις 30 Ιανουαρίου, γιατί εκείνη την ημέρα γίνονται οι δηλώσεις στην πλατφόρμα edupass των θετικών και αρνητικών σελφ τεστ.

Φέρονται οι εκπαιδευτικοί να παραδέχτηκαν ότι η γραπτή συναίνεση των γονέων αφορούσε μόνο τον εκκλησιασμό και δεν είχε προσχεδιαστεί η μετάληψη των μαθητών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μπελαδάκη τα δύο τμήματα μετρούν 47 μαθητές. Οι γονείς των 32 μαθητών συναίνεσαν για τον εκκλησιασμό και τα παιδιά με τους δασκάλους μετέβησαν στην εκκλησία όπου δεν υπήρχε κόσμος ένεκα καθημερινής παρά μόνο 3-4 γέροντες.

Όταν έφτασε η ώρα και ο ιερέας βρέθηκε στην «Ωραία Πύλη» και κάλεσε τους πιστούς να μεταλάβουν, δύο κορίτσια σηκώθηκαν για να πάρουν σειρά.

Η δασκάλα φέρεται να ρώτησε τα κορίτσια γιατί σηκώθηκαν και τότε το ένα της αποκρίθηκε ότι η μαμά του του είπε αφού θα πάει στην εκκλησία να κοινωνήσει.

εκκλησια-κρητη

Η ενέργεια του κοριτσιού παρακίνησε και άλλα παιδιά, όμως, κατά τους δασκάλους σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στην Πρωτοβάθμια τα ρώτησαν αν το γνωρίζουν οι γονείς τους και αν έχουν προετοιμαστεί για αυτό (δηλαδή αν είχαν νηστέψει). Οι ερωτήσεις αυτές απέτρεψαν κάποια παιδιά και εν τέλει κοινώνησαν περίπου τα μισά δηλαδή τα 16 που πήγαν στην εκκλησία.

«Έπρεπε να έχει αποφευχθεί»

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπελαδάκης ξεκαθάρισε ότι η συναίνεση αφορούσε μόνο στην παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας και όχι για τη Θεία Μετάληψη, λέγοντας ότι θα έπρεπε να το έχουν αποφύγει όλο αυτό κάνοντας ξεκάθαρο ότι πλέον δεν θα πρέπει να συμβεί ξανά, οι δάσκαλοι να είναι πιο προσεκτικοί και πως είναι καθαρά απόφαση των γονέων να πάνε τα παιδιά τους στην εκκλησία και να τα κοινωνήσουν, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, όπως αυτή που διανύουμε.

Τώρα για τυχόν κυρώσεις στους δασκάλους θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία, τις έγγραφες εξηγήσεις, τις διαμαρτυρίες των γονέων και φυσικά από τυχόν επιμολύνσεις μεταξύ των μαθητών ή σχετιζόμενου με αυτούς πληθυσμό που μετείχαν στο εκκλησίασμα.

Πηγή: enikos.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share