Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κοινή επιχείρηση ΕΛΑΣ-EUROPOL: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία (εικόνες)

Συνελήφθη σε περιοχή της Αθήνας ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης

3 Φεβρουαρίου 2022 21:36
Κοινή επιχείρηση ΕΛΑΣ-EUROPOL: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία (εικόνες)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε κοινή ημέρα δράσης που υλοποιήθηκε την Τρίτη υπό τον συντονισμό της EUROPOL συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία και αστυνομικές αρχές της Γερμανίας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε διεθνικό κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εφάρμοζαν τη μέθοδο του «Σωσία - lookalike» και προωθούσαν μετανάστες αεροπορικά, μέσω των διεθνών αερολιμένων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και ακτοπλοϊκά μέσω Ηγουμενίτσας προς Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, το ηγετικό μέλος της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών με υποψήφιους για προώθηση μετανάστες, προσφέροντάς τους προσωρινό κατάλυμα μέχρι τη διοργάνωση της παράνομης προώθησής τους. Επίσης ανά περίπτωση τους εφοδίαζε με ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων.

Το συγκεκριμένο ηγετικό μέλος συνελήφθη και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 12 δελτία ταυτότητας ευρωπαϊκών χωρών,
  • 8 διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών,
  • 4 άδειες παραμονής Ελλάδας και Γερμανίας,
  • 4 κάρτες ασφάλισης Γερμανίας,
  • 2 προξενικές θεωρήσεις (VISA) ευρωπαϊκών χωρών,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • 4 κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητο.

Άλλο ηγετικό μέλος, αλλοδαπή μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ερχόταν αεροπορικά στην Ελλάδα αφού συμφωνούσε τις προωθήσεις και αναλάμβανε τον ρόλο του συνοδού τους μέχρι τον τελικό προορισμό τους, στη Γερμανία.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που συνόδευε ανήλικους, τους παρουσίαζε ως παιδιά της, χρησιμοποιώντας, αν χρειαζόταν, τα έγγραφα του πραγματικού της παιδιού. Παράλληλα αναλάμβανε την αγορά ταξιδιωτικών εγγράφων προσφύγων (TDV) που βρίσκονταν στη Γερμανία και τα έστελνε στην Ελλάδα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση άλλων μεταναστών.

Μάλιστα, τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούνταν με επιτυχία από το κύκλωμα αποστέλλονταν στον βασικό συνεργό στην Ελλάδα, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Από το υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε η εμπλοκή του διεθνικού εγκληματικού δικτύου σε τουλάχιστον 10 υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών, προωθώντας συνολικά επτά ανήλικους και πέντε ενήλικες μετανάστες, με τελικό προορισμό τη Γερμανία. Επίσης πραγματοποίησαν την εμπορία συνολικά 20 ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για παράνομες προωθήσεις.

Σημειώνεται ότι τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν για κάθε διακίνηση κυμαίνονταν μεταξύ των 4.500 έως και 6.000 ευρώ το άτομο.

κυκλωμα

Τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακούς ελέγχους. Όπως προέκυψε, από τον έλεγχο των κατασχεθέντων εγγράφων, συνολικά 10 δελτία ταυτότητας, πέντε διαβατήρια και δύο άδειες διαμονής έχουν καταχωρηθεί ως έντυπα κλαπέντα – απολεσθέντα.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη χώρα μας, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ακόμα πέντε αλλοδαπούς, από τους οποίους οι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας, ενώ αναζητείται άτομο που έχει εκδοθεί σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για τη συμμετοχή του σε παράνομες προωθήσεις μεταναστών.

Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση παράνομης εισόδου ή εξόδου, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και πλαστογραφία και οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

κυκλωμα-μεταναστευση

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share