Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φάλαινα Ζιφιός: Τα ακριβή αίτια θανάτου του «Σωτήρη» - Τι έδειξε η νεκροψία (video)

Αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας

3 Φεβρουαρίου 2022 14:14
Φάλαινα Ζιφιός: Τα ακριβή αίτια θανάτου του «Σωτήρη» - Τι έδειξε η νεκροψία (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νεκρή εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης (2/2) η φάλαινα Ζιφιός που είχε εμφανιστεί το προηγούμενο Σάββατο 29 Ιανουαρίου στα αβαθή του όρμου Σελήνια στη Σαλαμίνα έπειτα από διαδοχικές παρουσίες το περασμένο διάστημα στα παράλια της Αττικής.

Η μικρή φάλαινα, για τη σωτηρία της οποίας έσπευσαν πολλοί εθελοντές, δεν άντεξε από τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, με την ιατροδικαστική εξέταση να ρίχνει κάποιο φως στα αίτια του θανάτου της.

Συγκεκριμένα, η νεκροψία στον άτυχο «Σωτήρη» ολοκληρώθηκε, τα ξημερώματα της Πέμπτης και κάτω από δύσκολες συνθήκες, με την καθηγήτρια κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού, να αναφέρεται στα αποτελέσματά της στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

ζιφιοσ-φαλαινα

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, εκτός από τα γνωστά ευρήματα – το κάταγμα της κάτω γνάθου και την πολύ άσχημη αιματολογική και βιοχημική εικόνα που παρουσίαζε– το άτυχο ζώο έπασχε από σοβαρή απίσχναση. Όπως εξήγησε η κυρία Κομνηνού, πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα το οποίο ταλαιπωρούσε το νεαρό κήτος. Τα ευρήματα της εξέτασης έδειξαν επίσης ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα και με τις αρτηρίες και τα νεφρά που έκαναν τη φάλαινα ακόμα πιο ευάλωτη. Όπως είπε, δείγματα έχουν αποσταλεί για περαιτέρω αναλύσεις για να συμπληρωθεί «το παζλ όλων των ευρημάτων».

«Στήθηκε ένα ωραίο σόου - Δεν έπρεπε να υπάρχει τόσος κόσμος»

Για σοβαρά λάθη στην περίθαλψη της μικρής φάλαινας που οδήγησαν στον θάνατό της έκανε λόγο από την πλευρά του ο διευθυντής Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης. Όπως είπε δεν ήταν δεδομένο ότι η κατάληξη του «Σωτήρη» θα ήταν αυτή, και δεν ήταν μάταιο να γίνουν προσπάθειες να σωθεί. Ο ίδιος έκανε λόγο για γαϊτανάκι λαθών.

«Πιθανότατα και το ινστιτούτο μας να έπρεπε να στήσει κάποιο σόου στον βωμό της δημοσιότητας, να γράψουμε κάποιο ποίημα και εμείς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος όρισε αυτά τα άτομα και αυτό γίνεται πολλά χρόνια. Στην περίπτωση του κήτους, δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορώ να φύγω από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση», ανέφερε.

ζιφιοσ-φαλαινα

«Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με τη διάσωση του ζώου. Αρχικά ένα άρρωστο ζώο, όπως και όλα τα θηλαστικά όταν κινδυνεύουν, αναζητά τις ακτές και χρίζει βοήθειας. Είναι ένα ζώο που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους, δεν έχει ακούσει ανθρώπινη φωνή, ζει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, απομονώνεις το ζώο σε μία απομακρυσμένη ακτή, και δεν παράγεις θόρυβο και οχλαγωγία. Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν αυτό το ζώο, πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο.

«Δεν μπορούν να πάνε άσχετοι άνθρωποι και να προσεγγίσουν το ζώο, δεν μπορεί ένας άνθρωπος 50 κιλά να πλησιάσει ένα ζώο 2,5 τόνων. Φυσικά οι πολίτες λειτούργησαν αυθόρμητα από πρόθεση να βοηθήσουν. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι, δεν μπορεί να πάει ένας άνθρωπος που κάνει ενέσεις σε σκυλάκια ή άλλα ζώα, να περιθάλψει ένα κήτος 2,5 τόνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share