Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023

Κορωνοϊός - Πιστοποιητικό νόσησης εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου: Πόσο διαρκεί, πώς βγαίνει (video)

Οι εμβολιασμένοι μπορούν να κάνουν rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ

3 Φεβρουαρίου 2022 09:29
Κορωνοϊός  - Πιστοποιητικό νόσησης εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου: Πόσο διαρκεί, πώς βγαίνει (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλος τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης ισχύει για τους εμβολιασμένους και διαφορετικός για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι εμβολιασμένοι μπορούν να κάνουν rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ. Το πιστοποιητικό έχει διάρκεια 90 ημερών για όλους, όμως για τους πρώτους εκδίδεται σε 14 ημέρες, ενώ για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή είναι μερικώς εμβολιασμένοι σε 30 ημέρες.

Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests σήμερα Πέμπτη(3/2) σε 183 σημεία

Αναλυτικά:

Πώς βγαίνει το πιστοποιητικό νόσησης

πιστοποιητικο-νοσησησ

Οι προϋποθέσεις έκδοσης είναι:

  • κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  • ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση, ενώ οι ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι υποχρεούνται σε θετικό PCR και αναμονή 30 ημερών για την απόκτησή του.

  • Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται:
  • όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον 14 ημερών τη δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson
  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19
  • από 1η Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share