Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τηλεργασία στο Δημόσιο: Οριστική εφαρμογή με εγκυκλίους παρά τον ψηφισμένο νόμο

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό

3 Φεβρουαρίου 2022 07:20
Τηλεργασία στο Δημόσιο: Οριστική εφαρμογή με εγκυκλίους παρά τον ψηφισμένο νόμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να πρόκειται για ένα μέτρο που έχει χρησιμοποιηθεί ως… «φάρμακο δια πάσαν νόσον» (βλ. κορωνοϊό και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η «Ελπίδα»), μπορεί ακόμα και το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που εισηγήθηκε το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ψηφιστεί εδώ και 7 μήνες από την Βουλή (εκδόθηκε σε ΦΕΚ τον Ιούνιο του 2021), ωστόσο η τηλεργασία στον δημόσιο τομέα συνεχίζει και εφαρμόζεται με την έκδοση αλλεπάλληλων εγκυκλίων. Κι αυτό γιατί παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση ενός απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των τηλε-εργαζομένων.

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Προειδοποίηση για τους κινδύνους στη σωματική και ψυχική υγεία από την τηλεργασία

δημοσιο-τηλεργασια

Το προσχέδιο του Διατάγματος, όπως επιβεβαιώνουν υπηρεσιακά στελέχη του αρμόδιου υπουργείου στην aftodioikisi.gr, βρίσκεται υπό το «μικροσκόπιο» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά φαίνεται ότι η εφαρμογή του νόμου για την τηλεργασία θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που προέβλεπαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα έχει εκδοθεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2022, νεότερες πληροφορίες της ιστοσελίδας μας θέλουν την έκδοσή του τον Φεβρουαρίου, ενδεχομένως και στα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Η ιστοσελίδα μας έχει δεχθεί διαμαρτυρίες από δημόσιους υπαλλήλους που θέλουν να κάνουν χρήση των διατάξεων του ψηφισμένου νόμου καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας, ωστόσο –σύμφωνα με καταγγελίες τους- ο φορέας στον οποίο υπηρετούν τους αρνείται να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπονται από τον νόμο 4807/2021 (θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία).

Δεν παραλείπουν δε να σχολιάσουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του, αν και δείχνει ανά διαστήματα ιδιαίτερη προτίμηση στο μέτρο της τηλεργασίας –χαρακτηριστικό είναι ότι την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα της «Ελπίδας», προτίμησε αρχικά το μέτρο της εξ αποστάσεως εργασίας, πριν αποφασίσει η κυβέρνηση να κηρύξει αργία– εμφανίζεται να αδιαφορεί για την «τύχη» του νόμου που το ίδιο συνέταξε και προώθησε προς ψήφισε. Σημειώνεται ότι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των τηλεργαζόμενων, προβλέπεται –βάσει του νόμου 4807/2021-να έχει γίνει εντός εξαμήνου από την έκδοση του νόμου σε ΦΕΚ. Δηλαδή, έπρεπε να έχει εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021.

δημοσιο-τηλεργασια

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι λόγω κορωνοϊού, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εφαρμογή της τηλεργασίας στο δημόσιο σε ποσοστό έως 50%. Σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, η τηλεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 44 εργάσιμες ημέρες ανά τρίμηνο στο ίδιο ημερολογιακό έτος, ενώ σε συνθήκες κανονικότητας το μέγιστο ποσοστό τηλεργαζόμενων ανά Διεύθυνση ή Αυτοτελές Τμήμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 25%. Μπορεί όμως, σύμφωνα πάντα με το νόμο, το ποσοστό αυτό να αυξηθεί έως το 50% με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του φορέα.

Πάντως, με κανέναν τρόπο η τηλεργασία δεν επηρεάζει αποδοχές, ωράρια εργασίας, ασφαλιστικά δικαιώματα και άδειες, καθώς «οι τηλεργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και υπέχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους μη τηλεργαζόμενους υπαλλήλους», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share