Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Ανησυχία από τις προβλέψεις Σαρηγιάννη για νέα κορύφωση με 32.000 κρούσματα τη μέρα (video)

Για τον 5ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ

2 Φεβρουαρίου 2022 15:23
Κορωνοϊός: Ανησυχία από τις προβλέψεις Σαρηγιάννη για νέα κορύφωση με 32.000 κρούσματα τη μέρα (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τη νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και τη διασπορά του ιού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια που φέρνει η Novavax στην Ελλάδα - Πώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ανεμβολίαστων

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, υπάρχει καθαρή αύξηση της διασποράς στην κοινότητα και ότι από χθες είμαστε σε επανάκαμψη της πανδημίας, σε μια δεύτερη κορυφή, αυτή του πέμπτου κύματος. Αυτή η αύξηση οφείλεται στη σημαντική πτώση του εμβολιασμού, υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι από εμάς είμαστε διαθέσιμοι να κολλήσουμε, γιατί δεν έχουμε κάνει την τρίτη δόση και μερικοί θα κολλήσουν πιο βαριά. Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ακόμα ότι θα δούμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν και σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κορύφωση θα φτάσει τις 31.000 με 32.000 κρούσματα σε μέσο όρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι, όπως έχει φανεί, τα εμβόλια δεν προστατεύουν από τη μόλυνση, απλά αυτοί που θα κολλήσουν, δεν νοσούν βαριά. Επίσης, είπε ότι ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό αλλά μεταδίδει για μικρότερο διάστημα και έχει χαμηλότερο ιικό φορτίο. «Συνεπώς η έννοια της συλλογικής ανοσίας δεν μπορεί να ισχύσει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επιδημία θα τελειώσει όταν όλοι ή οι περισσότεροι από εμάς έχουν ανοσία.

Υπογράμμισε ακόμα ότι ο εμβολιασμένος δεν πρέπει να πετάξει τη μάσκα και πρέπει να τηρεί όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας. Ο εμβολιασμός μόνο δεν αρκεί, σημείωσε και τόνισε ότι το δίλημμα είναι αν η πανδημία θα τελειώσει όταν νοσήσουμε όλοι ή θα τελειώσει όταν ένα μεγάλο μέρος από εμάς έχουν αντισώματα λόγω εμβολιασμού.

Έρευνα-σοκ για τον κορωνοϊό: Μείωσε το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά έξι μήνες!

κορωνοιοσ-κρουσματα

Μείωση έξι μηνών κατέγραψε η χώρα μας όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, με τίτλο «Προφίλ Υγείας 2021».

Εκτός από την μεταβολή του προσδόκιμου ζωής, στην έκθεση παρατίθενται και οι κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα εκτός του Covid, οι ψυχολογικές επιπτώσεις πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερο από ό,τι στο σύνολο της ΕΕ, αλλά το 2020 κατέγραψε μείωση της τάξης των έξι μηνών λόγω των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Ειδικότερα το 2020 το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αντιστοιχούσε σε 81,2 έτη και παρά την μείωση ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο για το σύνολο της ΕΕ (80,6), αλλά χαμηλότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Θάνατοι από Covid-19 σε Ευρώπη και Ελλάδα κατά το 2020-2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, παρ΄ότι η Ελλάδα επλήγη λιγότερο από την σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η νόσος ευθύνεται για 1 στους 25 θανάτους το 2020.

Παρά την μείωση πάντως των έξι μηνών, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα το 2020 ήταν κατά μισό περίπου έτος υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το 2020 η νόσος COVID-19 ευθυνόταν για περίπου 5.000 θανάτους στην Ελλάδα (4 % του συνόλου των θανάτων), ενώ ως το τέλος Αυγούστου του 2021 καταγράφηκαν 8 680 επιπλέον θάνατοι.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων αφορούσαν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

κορωνοιοσ-κρουσματα

Το σωρευτικό ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο COVID-19 έως το τέλος Αυγούστου του 2021 ήταν περίπου 20% χαμηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο όρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ (1.270 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι περίπου 1.590).

Ο αριθμός υπερβαλλόντων θανάτων μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020 (περίπου 8.500) ήταν κατά 70 % υψηλότερος από τους θανάτους λόγω της νόσου COVID-19, ενώ περισσότεροι από τους μισούς υπερβάλλοντες θανάτους σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020.

Αιτίες θανάτου εκτός από Covid

Η ισχαιμική καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα μας. Επίσης ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Ψυχολογική δυσφορία ακόμη και πριν τον κορωνοϊό

κορωνοιοσ-κρουσματα

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως οι Έλληνες εκδήλωναν ψυχολογική δυσφορία από το 2018, πριν καν εμφανιστεί η Covid-19 στη ζωή μας.

Ειδικότερα το 2019 σχεδόν το 80 % του ελληνικού πληθυσμού ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, ποσοστό το οποίο είναι κατά πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο για το σύνολο της ΕΕ (69 %).

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των ενηλίκων που ανέφεραν συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας το 2018 ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ (15 % στην Ελλάδα έναντι 11 % στην ΕΕ).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share