Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Προειδοποίηση Γιάννη Πρασσά: «Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός!» (Video)

«Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, αντί για 700 ανθρώπους σε ΜΕΘ θα είχαμε 100»

29 Ιανουαρίου 2022 08:21
Προειδοποίηση Γιάννη Πρασσά: «Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός!» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Από την άνοιξη θα έχουμε αποκλιμάκωση», δήλωσε αρχικά ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς και συνέχισε λέγοντας πως «δεν θα εξαφανιστεί ο ιός, ενώ αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, αντί για 700 ανθρώπους σε ΜΕΘ θα είχαμε 100». Επίσης, σε προηγούμενεη συνέντευξή τους είχε τονίσει, να μη δημιουργηθεί πανικός και φόβος για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλα όσα είπε ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, για την εξέλιξη της πανδημίας:

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο μπορεί να «ξεγλιστρήσει» από τα εμβόλια; Αποκαλύψεις από τον καθηγητή Γιάννη Πρασσά

Ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το πως αλλάζει η διαχείριση της πανδημίας μετά τη μετάλλαξη Όμικρον. Ενώ, «τσουνάμι» θανάτων αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε «κλείσιμο» προβλέπει ο γιατρός-ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης

«Η Όμικρον φέρνει κάτι που μας αλλάζει ποιοτικά τη διαχείριση της πανδημίας. Τα δίκτυα μετάδοσης στην κοινότητα βασιζόταν αποκλειστικά σε ανεμβολίαστους, πλέον οι διπλά εμβολιασμένοι θα συμμετέχουν στις αλυσίδες μετάδοσης. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ξαφνικά ο ιός θα βρίσκει διάχυτα πατήματα στην κοινότητα και θα φτάσουμε σε πολύ ισχυρά δίκτυα μετάδοσης που θα φτάσει τη δεξαμενή των ευάλωτων συμπολιτών μας που δεν έχουν φτιάξει την ανοσία.

Δυστυχώς, το μέγεθος της δεξαμενής είναι αρκετά μεγάλο, ώστε αν ταυτόχρονα ο ιός χτυπήσει την πόρτα σε πολλούς από αυτούς, το εξτρά φορτίο νοσηλειών που θα φέρει αυτή η ταυτόχρονη μόλυνση πολλών ευάλωτων ανοσιακών συμπολιτών θα προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας», είπε.

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά»

Ιδιαίτερα, τόνισε πως ο τριπλός εμβολιασμός, ιδίως των ηλικιωμένων, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει προκειμένου να προστατευτούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο ειδών προστασίες: η μία αφορά την πιθανότητα μόλυνσης, η οποία καθορίζεται από τα αντισώματα που έχουμε στο αίμα και προσπαθούν να πιάσουν τον ιό προτού μολύνει τα κύτταρά μας, και την προστασία έναντι της βαριάς νοσηλείας.

Τα εμβόλια, ιδίως μετά την αναμνηστική δόση, είναι αποτελεσματικά στο να μας προστατεύουν από την Όμικρον και στο να μη καταλήξουμε σε ΜΕΘ εάν νοσήσουμε.

Καθηγητής Πρασσάς μετάλλαξη Όμικρον: «Δεν υπάρχει περιθώριο να σηκώσουμε νέο κύμα νοσηλειών»

Ο κ. Πρασσάς εκτιμάει ότι η Όμικρον θα φέρει άνοδο κρουσμάτων στην Ελλάδα. Τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει αν ζυγίσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, όμως από υγειονομική σκοπιά εκείνο που προέχει είναι να κοπούν οι ανθρώπινες διαπροσωπικές επαφές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας δεν υπάρχει περιθώριο να σηκώσουμε εύκολα το νέο κύμα νοσηλειών.

«Θα πρέπει, όσο αντέχουμε, να προσπαθήσουμε πρώτα οικειοθελώς να μειώσουμε τις ανθρώπινες επαφές στο μέτρο που είναι δυνατόν», είπε ο κ, Πρασσάς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share