Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 29/1: Προειδοποίηση για πλημμύρες μετά τα χιόνια! Συναγερμός από Κλέαρχο Μαρουσάκη, Σάκη Αρναούτογλου και Γιάννη Καλλιάνο (Video)

Οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

29 Ιανουαρίου 2022 07:17
Καιρός σήμερα 29/1: Προειδοποίηση για πλημμύρες μετά τα χιόνια! Συναγερμός από Κλέαρχο Μαρουσάκη, Σάκη Αρναούτογλου και Γιάννη Καλλιάνο (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 29/1: Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίδα» να υποχώρησε και να άφησε πίσω της πολλά σημάδια, μεταξύ άλλων και στην Αττική, αλλά ένα νέο κύμα επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με βροχοπτώσεις, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους σαρώνει ήδη από το βράδυ της Παρασκευής (28/01) τη χώρα, με τους μετεωρολόγους Κλέαρχο Μαρουσάκη, Σάκη Αρναούτογλου και Γιάννη Καλλιάνο να κρούουν καμπανάκι για πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Το κύμα κακοκαιρίας θα είναι σχετικά σύντομο, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, καθώς θα επηρεάσει τη χώρα κυρίως σήμερα Σάββατο (29/01), αλλά και αύριο Κυριακή (30/01) σε πιο περιορισμένο βαθμό. Η βελτίωση του καιρού θα αρχίσει ουσιαστικά από αύριο το βράδυ.

Αναλυτικά η πρόγνωση Μαρουσάκη για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Επανέρχεται στην πρόγνωση του για νέα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική το Σάββατο, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Μάλιστα σε νέα ανάρτηση του στο Facebook κάνει λόγο για μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν πλημμύρες στην Αττική!

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, οι βροχοπτώσεις στην Αττική θα λιώσουν απότομα μεγάλο όγκο χιονιού κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Αναλυτική η ανάρτηση Μαρουσάκη για την κακοκαιρία:

Σχετικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας ακολουθούν χάρτες βροχόπτωσης, χιονόπτωσης και ανέμου σύμφωνα με την πρωινή ανανέωση των μετεωρολογικών μας μοντέλων.

Επισημαίνονται τα παρακάτω:

1. Αρκετές βροχές στην Αττική που θα λιώσουν απότομα μεγάλο όγκο χιονιού και που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα

2. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά της Αττικής, πιθανόν και πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα.

3. Μεγάλος όγκος χιονιού στα Βίλια όπου ήδη υπάρχει μεγάλο πάχος χιονοκάλυψης.

4. Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα προς τα κεντρικά, πρόσκαιρα τα βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα όπως επίσης και προς κεντρική – ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο.

5. Ισχυρές βροχές – καταιγίδες προς τα νότια νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα.

6. Θυελλώδεις βοριάδες προς το κεντρικό – νότιο νοτιοδυτικό Αιγαίο.

Από βδομάδα ακολουθεί και νέα κακοκαιρία τα χαρακτηριστικά της οποίας θα μελετηθούν και θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Προειδοποίηση Γιάννη Καλλιάνου: Έρχονται βροχοθύελλες - Δύο οι κίνδυνοι για την Αττική

O Γιάννης Καλλιάνος μίλησε για την επερχόμενη κακοκαιρία, η οποία θα φέρει βροχές και καταιγίδες. Ο μετεωρολόγος ανέφερε πως υπάρχει περίπτωση να δούμε βροχοθύελλες στην χώρα.

Από το βράδυ της Παρασκευής, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει ξανά ραγδαία μεταβολή, με κύριο χαρακτηριστικό αυτή τη φορά τις σφοδρές καταιγίδες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος τόνισε ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας θα συνοδεύεται από βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα αυτά θα είναι ισχυρά, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις.

Μάλιστα, ο κ. Καλλιάνος έκανε λόγο για «βροχοθύελλες».

Η πρόγνωση από τον Γιάννη Καλλιάνο

Σε ό,τι αφορά την Αττική που δοκιμάστηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την κακοκαιρία «Ελπίδα», τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία αναφέρουν ότι δεν θα χιονίσει στον αστικό και περιαστικό ιστό παρά μόνο ψηλά στα βουνά, την Πάρνηθα, τον Υμηττό, την Πεντέλη.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Καλλιάνο οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι για την Αττική είναι η βροχή που θα πέσει σε κατά τόπους περιοχές, καθώς και οι ισχυροί βοριάδες που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 10 μποφόρ.

Μάλιστα, το κρύο θα είναι αισθητό, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 8 με 9 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις αναμένεται να λιώσουν τους τεράστιους όγκους χιονιού που έχουν συσσωρευτεί και να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας ο Γιάννης Καλλιάνος στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, είπε ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας θα συνοδεύεται από βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα αυτά θα είναι ισχυρά, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις.

Στην κεντρική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο στη Στερεά Ελλάδα, θα υπάρξουν χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, και μάλιστα πυκνές. Τα χιόνια θα πέσουν σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 500, 600 μέτρα.

Ο Γιάννης Καλλιάνος επέστησε την προσοχή ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και θα πρέπει οποιοσδήποτε κινηθεί στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, να είναι εφοδιασμένος με αλυσίδες.

Σάκης Αρναούτογλου: Χιονοπτώσεις και καταιγίδες - «Θέλει προσοχή»

Αλλάζει ο καιρός και ένα νέο μέτωπο κακοκαιρίας χτυπά την Ελλάδα από αργά το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου μέχρι τα ξημερώματα θα έχουμε χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία και από το πρωί ο καιρός στην συγκεκριμένη περιοχή θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα έως και τη Θεσσαλονίκη θα έχουμε συννεφιά με χιονόνερο ή και χιόνι, ενώ στη Θεσσαλία τα φαινόμενο θα είναι πιο τοπικά και ανάλογη εικόνα θα έχουν και οι υπόλοιπες νότιες περιοχές.

Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός σε Μακεδονία και Θράκη θα βελτιώνεται, ενώ από τη νότια Θεσσαλία, την Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την Αττική και την Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι χιονοπτώσεις θα πυκνώσουν πάνω από τα 200-300 μετρα στην Στερεά, τα 400 μέτρα στην Πελοπόννησο και τα 1200 στην Εύβοια.

Οι βροχές θα είναι δυνατές επίσης και στα νότια της Κρήτης και στις παραπάνω περιοχές χρειάζεται προσοχή.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και οι μπόρες στη Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θέλουν επιπλέον προσοχή.

Στην Αττική, αρχικά θα έχουμε συννεφιά και αργότερα θα έχουμε βροχές σε όλο το νομό. Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν πάνω από τα 500 - 700 μέτρα. Η θερμοκρασία από 3 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη το πρωί ίσως τοπικά να έχουμε χιονόνερο ή και χιόνι όπως στο ορεινό κομμάτι της Χαλκιδικής, αλλά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία από 3 έως 7 βαθμούς.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σάκης Αρναούτγολου για την κακοκαιρία από την Κυριακή έως και την Τρίτη όπου αναμένεται μια νέα επιδείνωση.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο 29 Ιανουρίου

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά.

Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι των οποίων η ένταση στο Ιόνιο και από το απόγευμα στα ανατολικά θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).
  • Ανεμοι: Αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους βορειοααντολικούς 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 4 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί και στις υπόλοιπες περιοχές βοεριοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο.
    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια και αργά το βράδυ στα νότια θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια από νότιες 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοαναντολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, ενώ στα βόρεια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 8 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές.
  • Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 7 τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share