Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ECDC: Νέες συστάσεις για την απομόνωση ασθενών με κορονοϊό- Τι ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους

Τι ανακοίνωσε;

28 Ιανουαρίου 2022 23:23
ECDC: Νέες συστάσεις για την απομόνωση ασθενών με κορονοϊό- Τι ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικές με την απομόνωση ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό.

Σε αυτά τα σημεία θα πραγματοποιηθούν στις 29/1 δωρεάν rapid tests

Στην έκθεσή του το ECDC τονίζει ότι οι ασθενείς για να τερματίσουν την καραντίνα τους χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τους εξής παράγοντες:

  • Άρση ή βελτίωση των συμπτωμάτων,
  • Χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων,
  • Σοβαρότητα της νόσου,
  • Ανοσολογική κατάσταση,
  • Επαγγελματική κατάσταση και/ή ευαισθησία όσων έχουν τακτική επαφή,
  • Κοινωνικοί παράγοντες,

Ενδείξεις αρνητικών εξετάσεων self test ή rapid test ή PCR από την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Σύμφωνα με το ECDC τα self test αποτελούν επαρκή απόδειξη της θετικότητας κάποιου ασθενή, σε περιπτώσεις χωρών με μεγάλες αυξήσεις σε νέα κρούσματα και πίεση στις υπόλοιπες μορφές τεστ.

Τονίζεται επίσης, ότι αρνητικό τεστ είναι απαραίτητο για τον τερματισμό της καραντίνας ενός ασθενούς.
Σημειώνεται βέβαια ότι η εγκυρότητα των self test τα καθιστούν λιγότερο κατάλληλα από τα PCR και τα rapid test για την απόφαση, αλλά ότι είναι δυνατόν να ληφθούν υπόψη εάν δεν μπορεί να γίνει κάποιου άλλου είδους εξέταση.

κορωνοιος

Ανεμβολίαστοι και μη πλήρως εμβολιασμένοι

Για ασυμπτωματικά ή άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα που είτε δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο, είτε δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, η καραντίνα θα πρέπει να τερματίζεται μετά από δύο αρνητικά τεστ, self test, rapid test ή PCR, με διαφορά τουλάχιστον 24 ωρών ή μετά τη συμπλήρωση 10 ημερών από την ημερομηνία λήψης του δείγματος ή την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων.

Η απομόνωση θα πρέπει να συνεχιστεί εάν τα τεστ παραμένουν θετικά.

Πλήρως εμβολιασμένοι

Για ασυμπτωματικά ή άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα που είναι όμως πλήρως εμβολιασμένα, μπορεί να μειωθεί η περίοδος απομόνωσης σε έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εάν τα συμπτώματα έχουν παρέλθει και συνοδεύονται από αρνητικό τεστ την έκτη ημέρα.

Η καραντίνα θα πρέπει να συνεχιστεί εάν κάποιο τεστ είναι θετικό την έκτη ημέρα.

Το τεστ υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά μέχρι να βγει αρνητικό ή έως ότου συμπληρωθούν 10 ημέρες απομόνωσης.

Πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα με τον ECDC, θεωρούνται τα άτομα που έχουν λάβει τον πλήρη κύκλο εμβολιασμού τους κατά του κορονοϊού τους τελευταίους έξι μήνες. Στην οδηγία δεν συμπεριλαμβάνονται τα μονοδοσικά εμβόλια ή τα άτομα που έχουν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Σε χώρες ή περιοχές όπου η Όμικρον είναι κυρίαρχη, η περίοδος που καθορίζει τον πλήρη εμβολιασμό (μετά από δύο δόσεις πρωτογενής σειρά ή αναμνηστικός εμβολιασμός) μπορεί να μειωθεί σε τρεις μήνες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share