Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δυσοίωνη πρόβλεψη - Κορωνοϊός: Πιθανή νέα πιο σκληρή μετάλλαξη (video)

Επισημάνθηκε μάλιστα πως ο ιός και να γίνει ενδημικός δεν θα πάψει να είναι επικίνδυνος

28 Ιανουαρίου 2022 12:02
Δυσοίωνη πρόβλεψη - Κορωνοϊός: Πιθανή νέα πιο σκληρή μετάλλαξη (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα με τον κορωνοϊό, θα γίνει κάποια στιγμή ενδημικός, αλλά δεν θα πάψει να είναι επικίνδυνος». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Κορωνοϊός - Πρόστιμο 100 ευρώ: Ποιοι θα πληρώσουν μισό τον Φλεβάρη

Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού, ίσως και πιο σκληρής, ενώ σχολίασε και τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων του τελευταίου μήνα.

«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πιθανή νέα μετάλλαξη

«Η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Τρομάζουν οι «σκληροί δείκτες»

Αναφορικά με τους «σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή θάνατοι και διασωληνώσεις ο καθηγητής σχολίασε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων».

Σημειώνεται πως τον μήνα Ιανουάριο οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 2.400. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, χαρακτήρισε αντιφατική την άρση των περιορισμών.

Ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν εώς και 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών , εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος του ενός μηνός από τη νόσηση. «Στη Γαλλία, για αυτόν το λόγο αναβάλλονται χειρουργεία», σημείωσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share