Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 27/1: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας μετά την «Ελπίδα» - Πότε θα έρθει νέος χιονιάς σύμφωνα με Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Πότε θα υποχωρήσει ο παγετός μετά την χιονοκαταιγίδα;

27 Ιανουαρίου 2022 07:06
Καιρός σήμερα 27/1: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας μετά την «Ελπίδα» - Πότε θα έρθει νέος χιονιάς σύμφωνα με Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Η κακοκαιρία «Ελπίδα» περνά, έχοντας πια αφήσει τα ίχνη της σε αρκετά μέρη της χώρας μας, με τον καιρό να βελτιώνεται με άνοδο της θερμοκρασίας σήμερα (27/1), αν και θα υπάρξουν και βροχοπτώσεις με ισχυρούς ανέμους.

Γενικά αίθριος προβλέπεται για την Πέμπτη ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες κυρίως στο Αιγαίο. Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς θα σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στην ανατολική Εύβοια. Στα ορεινά της Κρήτης, της Εύβοιας, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα πέσουν λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φθάσει στα βόρεια τους 07 με 09 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 09 με 12 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες που στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ισχυρός, αν και παράλληλα υπάρχει μια πρόβλεψη που φέρνει πολύ προβήματισμό για τις χιονοκαταιγίδες στο μέλλον.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Ο υδράργυρος θα δείξει από -03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών ή χιονόνερου και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -01 βαθμό έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν, οπότε θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, στην κεντρική Μακεδονία τις πρώτες πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -07 έως 09 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, από -12 βαθμούς έως 03 βαθμό Κελσίου)

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες απο το μεσημέρι, που το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο θα αυξηθούν. Στο Ιόνιο θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από -02 έως 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, από -10 έως 08 βαθμούς Κελσίου).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες στις Σποράδες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια έως 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από -03 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πιθανή βροχή ή χιονόνερο, κυρίως στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις από το βράδυ, ενώ στα βόρεια θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Πού θα έχουμε ξανά χιόνια σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Συνεχίζονται ορισμένα φαινόμενα μετά από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδας, καθώς σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου θα υπάρξουν κάποιες ασθενείς χιονομπόρες και την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ για τα χιόνια που θα έρθουν ξανά το Σάββατο στην Αττική αυτά δεν θα έχουν καμία σχέση με εκείνα των προηγούμενων ημερών.

Στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ ο Σάκης Αρναούτογλου τόνισε πως τα χιόνια στην Αττική δεν θα είναι έντονα και θα πέσουν σε περιοχές με πάνω από 500 και 600 μέτρα, ενώ στα υπόλοιπα μέρη του νομού θα υπάρχουν βροχές.

Όσο για τη νέα ψυχρή εισβολή που αναμένεται να εμφανιστεί στα Βαλκάνια στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι νωρίς ακόμη για να φανεί αν θα φέρει νέα χιόνια και ποιες περιοχές θα επηρεάσει.

Βελτίωση βλέπει ο Καλλιάνος

Αν και τα προηγούμενα 24ωρα ήταν δύσκολα εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα, ο καιρός την Πέμπτη αρχίζει να βελτιώνεται, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα σημειωθούν στη Λήμνο, ενώ δεν θα βρέξει στο υπόλοιπο βορειοανατολικό Αιγαίο. Βροχές κατά περιόδους θα εμφανιστούν στα ανατολικά τμήματα της Εύβοιας, ενώ δέσμη νεφώσεων με ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες.

Τοπικές βροχές αναμένονται στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης μέχρι και την Κάσο και την Κάρπαθο.

Ωστόσο, ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, όπου θα σημειωθούν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Στην Αττική αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ βοριάδες θα πνέουν έως 5-6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις που θα πυκνώσουν ελαφρώς στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -2 έως 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν έως 5-6 μποφόρ.

Η ανατροπή του Μαρουσάκη

Παγετός και κρύο στις περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω των χιονιών που ακόμα δεν έχουν λιώσει. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη από την Παρασκευή – Σάββατο θα περιμένουμε συμβατές με την εποχή θερμοκρασίες.

Το χιόνι που έριξε σε αρκετές περιοχές της χώρας και σε πολλές περιπτώσεις παραμένει ακόμα στους δρόμους και τα δέντρα διατηρεί τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παγετός και κρύο, λοιπόν, στις περιοχές όπου χιόνισε πολύ τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη από την Παρασκευή – Σάββατο θα επιστρέψουμε σε συμβατές για την εποχή θερμοκρασίες.

Η παγωμένη αέρια μάζα των δύο προηγούμενων ημερών δίνει τη θέση σε πιο θερμές μάζες από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και ίσως δούμε από την Παρασκευή το μεσημέρι θερμοκρασίες που φτάνουν τους 14-16 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share