Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γενική αργία και την Τετάρτη (26/1) - Τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία

Έκτακτες ανακοινώσεις

25 Ιανουαρίου 2022 11:44
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γενική αργία και την Τετάρτη (26/1) - Τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ανακοινώθηκε και επίσημα ότι και την Τετάρτη 26/1 κηρύσσεται γενική αργία λόγω της κακοκαιρίας. Ο παγετός και οι δυσκολίες στις μετακινήσεις λόγω του παγετού που θα επικρατήσει στην Αττική τις επόμενες ώρες οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να κηρύξει τελικά γενική αργία και για αύριο, Τετάρτη 26/1.

Την ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο, στην έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Αφορά την Αττική, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Νωρίτερα «Παράθυρο» για παράταση της αργίας σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την Τετάρτη είχε αφήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς για το εάν θα επεκταθεί η γενική αργία και αύριο, Τετάρτη, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως είναι κάτι που «θα το δούμε μέσα στη μέρα». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η γενική αργία ισχύει για σήμερα, όμως ανάλογα με το πώς θα πάνε τα πράγματα θα ληφθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις.

Γιατί δεν κηρύχθηκε η Δευτέρα αργία

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως δεν κρίθηκε απαραίτητο να κηρυχθεί από τη Δευτέρα γενική αργία, καθώς «δεν υπήρχε η πρόγνωση για αυτή τη σφοδρότητα και για αυτή τη ταχύτητα εισόδου του φαινομένου στην Αττική και στην Αθήνα. Κλείσαμε τα σχολεία ακριβώς γιατί εκεί είναι πιο ιδιαίτερη η κατάσταση για μια σειρά από λόγους», προσέθεσε.

«Δεχτήκαμε και μια κριτική γιατί κλείσαμε τα σχολεία. Εν πάσει περιπτώσει δεν υπήρχε η πρόγνωση ότι πριν από τις 3 το μεσημέρι ή αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα ότι θα είχαμε μια ένταση του φαινομένου τέτοια που να επέβαλε στο να μη λειτουργήσει η πόλη».

Τι θα ισχύει για τη δεύτερη γενική αργία;

Χθες, με κυβερνητική απόφαση κηρύχθηκε γενική αργία σήμερα Τρίτη παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

  1. αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
  2. αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν τα ακόλουθα:

  • Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.
  • Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  • Επιπλέον το υπουργείο εργασία απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία στην Αττική

«Κλειδώσε», σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για κλειστά σχολεία και την Τετάρτη (26/01). Ο παγετός, το τσουχτερό κρύο, αλλά και το φιάσκο στους δρόμους της Αττικής φαίνεται πως οδήγησε την Περιφέρια Αττικής στην απόφαση να κρατήσει τα σχολεία κλειστά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share