Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 23/1: Συνεχίζεται η ψυχρή επέλαση της «Ελπίδας» με χιόνια και θερμοκρασίες έως -15 - Προειδοποιούν Αρναούτογλου, Καλλιάνος, Μαρουσάκης και Αρνιακός

Στην «κατάψυξη» η χώρα για αρκετές μέρες

23 Ιανουαρίου 2022 07:18
Καιρός σήμερα 23/1: Συνεχίζεται η ψυχρή επέλαση της «Ελπίδας» με χιόνια και θερμοκρασίες έως -15 - Προειδοποιούν Αρναούτογλου, Καλλιάνος, Μαρουσάκης και Αρνιακός
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει πια σκεπάσει την χώρα, φέρνοντας πρωτόγνωρα σκηνικά στην Επικράτεια, με τη σημερινή (23/1) μέρα να χαρακτηρίζεται από χιόνια και πολικό ψύχος, φέρνοντας τη θερμοκρασία έως και στο -15.

Για την Κυριακή, στο πλαίσιο και του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ, προβλέπεται στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στα νησιά του Αιγαίου, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και στην ανατολική Πελοπόννησο, τις πρωινές και εκ νέου τις βραδινές ώρες στη Μακεδονία και στη Θράκη, προβλέπεται χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στη δυτική Ελλάδα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 07 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών, ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 01 βαθμό έως 04 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι πρόσκαιρα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος θα δείξει από -02 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ. Το απόγευμα βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 βαθμό έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Οι νεφώσεις από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία, εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά πρόσκαιρα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -03 έως 04 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιόνια και από το μεσημέρι πρόσκαιρη βελτίωση. Στις Σποράδες, την Εύβοια και μέχρι το απόγευμα στην ανατολική Στερεά, νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες στις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια εκ νέου θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από τον 01 βαθμό έως 07 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια οι άνεμοι θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου, (σημ: στα βόρεια, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Ποια η εξέλιξη για τον Αρναούτογλου

Την Κυριακή, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, χιόνια θα έχουμε στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, την Εύβοια και τη βορειοανατολική Αττική. Η υπόλοιπη χώρα χωρίς φαινόμενα.

Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, υποτροπή όπως λέγεται, καθώς από τα βόρεια θα υπάρξει ένταση των χιονοπτώσεων. Τα χιόνια θα φτάσουν και σε Λαμία, Βόλο, Αττική ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετά ως πολύ πυκνές κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της Δευτέρας σε Μαγνησία, ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και βορειοανατολική Πελοπόννησο. Μετά το μεσημέρι τα χιόνια θα πυκνώσουν στην Αττική και ιδιαίτερα από το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας. Ο Σάκης Αρναούτογλου συνιστά προσοχή σε όσους ταξιδέψουν τη Δευτέρα μεταξύ Αθήνας και Λαμίας καθώς τα χιόνια θα συνοδεύονται από δυνατούς ανέμους και θα έχουν τη μορφή χιονοθύελλας.

Ιδιαίτερα αναμένεται να χτυπηθεί από την κακοκαιρία η Εύβοια, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται χιονόστρωση 40 – 50 εκατοστών.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης κάποιες χιονιφάδες στην Αττική, μετά ο καιρός θα βελτιωθεί αλλά χιονοθύελλες θα εκδηλωθούν στη νότια νησιωτική Ελλάδα.

«Καμπανάκι» του Καλλιάνου

Την Κυριακή θα επικρατήσει ψυχρή εισβολή στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στα ανατολικά της Πελοποννήσου και στα ανατολικά της Αττικής και της Εύβοιας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς σε κάποιες περιοχές ενώ θα φτάσουν μέχρι τους -15.

Στην Αττική κυρίως στα βόρεια και ανατολικά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις που δύσκολα θα έρθουν πιο κεντρικά.

Η θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς κελσίου.

Τη Δευτέρα θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση ο καιρός με χιονοπτώσεις σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας ακόμα και σε πεδινά υψόμετρα. Οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν την Τρίτη.

Τι αναφέρει για το πολικό ψύχος στην Αττική ο Μαρουσάκης

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ανέφερε στην πρόβλεψη του καιρού πως τη Δευτέρα και την Τρίτη θα φανεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Ελπίς» στις περιοχές της χώρας από τη Χαλκιδική και κάτω ενώ στην Αττική αναμένονται έντονα φαινόμενα τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης.

Αρχικά, η θερμοκρασία θα είναι πολύ χαμηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (21/1) και από αύριο οι χιονοπτώσεις αναμένονται να είναι έντονες στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων.

«Τα δύσκολα έρχονται από Δευτέρα» τόνισε ο κ. Μαρουσάκης καθώς το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων θα σαρώσει πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Αττική και η Βοιωτία, η Εύβοια, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη αλλά και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Χιόνια θα έχουμε και στο Σύνταγμα», είπε ο μετεωρολόγος και σημείωσε ότι η κακοκαιρία θα μας θυμίσει την περσινή επέλαση της «Μήδειας». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο έντονες κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη. «Επειδή οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές ό,τι πέφτει θα στρώνεται», υπογράμμισε ο κ. Μαρουσάκης.

«Υπολογίζουμε ότι το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τον νομό Αττικής», επισήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Συναγερμός από Αρνιακό

Την Κυριακή, σύμφωνα με όσα αναφέρει και ο Τάσος Αρνιακός στο Dnews.gr περιμένουμε τα χιόνια να πάνε στο Αιγαίο, από την Χαλκιδική μέχρι και την Κρήτη θα χιονίσει σε όλα τα νησιά μας, ενώ στην Ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, αλλά παγερός με τον υδράργυρο σε χαμηλές θερμοκρασίες, με ολικό πακέτο στην βόρεια Ελλάδα από -15 η ελάχιστη μέχρι 2 με 3 βαθμούς πάνω από το μηδέν η μέγιστη.

Την Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις από το Πηλιο και κάτω μέχρι και την Κρήτη. Τα χιόνια αυτή την φορά θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την Αττική και την Βοιωτία. Στην Αττική θα χιονίσει στα ορεινά όπου περιμένουμε τις περισσότερες χιονοπτώσεις, συγκεκριμένα στην Πάρνηθα, στο Κιθαιρώνα, στην Πεντέλη, στον Υμμητο, βεβαίως στα βόρεια και υπέρ βόρεια προάστια και λιγότερο στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας όπου τα χιόνια ναι μεν θα φτάσουν μέχρι και το κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν θα είναι έντονα.

Βελτίωση του καιρού περιμένουμε από την Τετάρτη και μετά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share