Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Κορωνοϊός: Δύο κρούσματα της «Όμικρον 2» στην Ελλάδα - Που εντοπίστηκαν

Συναγερμός!

21 Ιανουαρίου 2022 13:06
Κορωνοϊός:  Δύο κρούσματα της «Όμικρον 2» στην Ελλάδα - Που εντοπίστηκαν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Κρούσματα της παραλλαγής που σχετίζεται με τη μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές Αρχές της χώρας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εισαγόμενα κρούσματα που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη η υποπαραλλαγή αυτή εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον. Ο συγκεκριμένος ονομάζεται και «κρυφός» καθώς έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή του.

Δύο κρούσματα της «Όμικρον 2» στην Ελλάδα

Επίσης, για τη νέα μετάλλαξη, η οποία φαίνεται να έχει σχέση με την Όμικρον και κατά συνέπεια να είναι και περισσότερο μεταδοτική, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον! «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να...» - «Βόμβες» απ' τον καθηγητή Γιάννη Πρασσά

Να μη δημιουργηθεί πανικός και φόβος για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες συνέστησε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «δεν είναι ώρα για χαλάρωση» καθώς ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο.

Για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει. Επίσης, ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, είχε μιλήσει στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το πως αλλάζει η διαχείριση της πανδημίας μετά τη μετάλλαξη Όμικρον.

Το σενάριο για τις μεταλλάξεις

Ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο κ. Πρασσάς.

Συναγερμός για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές. Τόνισε, ωστόσο, ότι «ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share