Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον! «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να...» - «Βόμβες» απ' τον καθηγητή Γιάννη Πρασσά

«Δεν είναι ώρα για χαλάρωση»

21 Ιανουαρίου 2022 09:26
Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον! «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να...» - «Βόμβες» απ' τον καθηγητή Γιάννη Πρασσά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Να μη δημιουργηθεί πανικός και φόβος για τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες συνέστησε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «δεν είναι ώρα για χαλάρωση» καθώς ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο.

Για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει. Επίσης, ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, είχε μιλήσει στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το πως αλλάζει η διαχείριση της πανδημίας μετά τη μετάλλαξη Όμικρον.

Το σενάριο για τις μεταλλάξεις

Ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο κ. Πρασσάς.

Συναγερμός για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές. Τόνισε, ωστόσο, ότι «ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share