Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Κορωνοϊός - "Ανοσία της αγέλης": Πως επετεύχθη στην Δεσκάτη - Το μοντέλο της κωμόπολης των Γρεβενών (video)

Τι έδειξε η έρευνα που διεξήγαγε η πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

20 Ιανουαρίου 2022 17:55
Κορωνοϊός -
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην έρευνα που διεξήγαγε η πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Δεσκάτη Γρεβενών, περιοχή που ένα χρόνο πριν είχε βρεθεί στο «κόκκινο» καταγράφοντας πολλά κρούσματα κορωνοϊου και θανάτους, μίλησε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Κορωνοϊός: Ξανά πάνω από 80 νεκροί σε ένα 24ωρο - Σταθερά τα κρούσματα, στα ύψη οι διασωληνωμένοι

κορωνοιοσ-ανοσια

Και όπως αποκάλυψε o καθηγητής Πνευμονολογίας, «είμαστε στις τελευταίες στροφές της πανδημίας λόγω της ανοσίας που επιτυγχάνεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον πληθυσμό».

«Είμαστε στην εποχή που τελειώνει η Δέλτα και η Όμικρον είναι σε εκτόνωση. Έχουμε ανοσία που έχει αποκτηθεί με τον ένα ή άλλον τρόπο. Σύντομα θα έχουμε καλοκαιρία.

Έχουμε μπει σε μία από τις τελευταίες στροφές της πανδημίας. Τα σχολεία είναι ανοιχτά και στα νοσοκομεία έρχονται ασθενείς και με άλλα νοσήματα. Αυτό μου μυρίζει την έναρξη της ενδημικής φάσης της νόσου» δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Κορωνοϊός - Μεγάλη ανατροπή: Ανεπαρκής η πενθήμερη καραντίνα – Μετάδοση μέχρι και 10 μέρες μετά

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει κατά πόσο είναι ασφαλής η μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες αναφορικά με τη διάδοση του κορωνοϊού ειδικά σε συνθήκες της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον.

Η μείωση της καραντίνας έχει βρεθεί και στο επίκεντρο της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πολλά κρούσματα που εξακολουθούν να είναι θετικά και μετά την πάροδο των πέντε ημερών.

Το CDC στις ΗΠΑ, έδωσε πράσινο φως σε αυτή τη μείωση, ενώ πολλές χώρες έσπευσαν να υιοθετήσουν το μέτρο. Στην Ελλάδα, αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν ταχθεί κατά αυτού του μέτρου, το οποίο αποδεικνύεται πως πάρθηκε καθαρά για λόγους επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι υγειονομικούς.

Μεταδίδουν τον ιό ακόμη και μετά από 10 ημέρες

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές Journal of Infectious Diseases, εξέτασε 176 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά με το κλασικό τεστ του μοριακού ελέγχου.

Διαπίστωσε ότι το 13% των ανθρώπων μετά από 10 ημέρες, εξακολουθούν να παρουσιάζουν κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη μολυσματικοί.

Μάλιστα ορισμένοι από τους μετέχοντες στη μελέτη διατήρησαν αυτά τα επίπεδα μέχρι και 68 ημέρες μετά την προσβολή τους από τον ιό.

κορωνοιοσ-καραντινα

Η μέθοδος του PCR, ελέγχει την παρουσία ιικών θραυσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαγνώσουν αν κάποιος έχει κολλήσει πρόσφατα τον ιό, όμως δεν μπορούν να εντοπίσουν εάν είναι ακόμα ενεργός και ότι το άτομο είναι μολυσματικό.

Για αυτόν τον λόγο, ακούμε άτομα να βγαίνουν θετικά στον ιό ακόμα και μήνες μετά τη νόσησή τους, ενώ προτείνεται ως προτιμότερο στην παρέλευση της καραντίνας το αντιγονικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει τον ενεργό ιό.

Το νέο διαγνωστικό τεστ

Οι ερευνητές της μελέτης, πιστεύουν ότι ένα νέο διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι, για να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19.

Το συγκεκριμένο τεστ – που διαφέρει από τη συμβατική μέθοδο του PCR – χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία μελέτη δίνει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ο ιός είναι ενεργός, οπότε μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί περαιτέρω.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Έξετερ Λόρνα Χάρις, εποπτεύουσα της μελέτης επεσήμανε πως «αν και πρόκειται για σχετικά μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμένει πέρα ​​από μια περίοδο 10 ημερών και θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης. Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά ιδιαίτερο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share