Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Rafale - Συγκίνησε το μήνυμα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας: «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι» (video)

«Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια»

19 Ιανουαρίου 2022 13:39
Rafale - Συγκίνησε το μήνυμα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας: «Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι» (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετά στο μέλλον». Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες χειριστές των Rafale που εντάσσονται και επίσημα στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Προτού τα μαχητικά Rafale προσγειωθούν στην 114ΠΜ στην Τανάγρα, όπου θα είναι και η βάση των Rafale, πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη, με τον επικεφαλής της ομάδας να στέλνει το μήνυμα: «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι».

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα από τον πύργο ελέγχου της 114ΠΜ στην Τανάγρα ο Έλληνας χειριστής υποδέχθηκε τα Rafale λέγοντας «Γεράκι Red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια».

Τα Rafale έφτασαν στην Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την Αθήνα και συγκεκριμένα πάνω από την Ακρόπολη σε μια πτήση υψηλού συμβολισμού. Είναι τα πρώτα που παραλαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

ραφαλε-ακροπολη

Τα δύο διθέσια και τα τέσσερα μονοθέσια μαχητικά με το εθνόσημο στα φτερά απογειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης από την βάση του Istres στη νότια Γαλλία και από εκεί πήραν πορεία… ανατολική, κατευθυνόμενα προς Ελλάδα μπαίνοντας στο FIR Αθηνών λίγο πριν τις 12:00 της Τετάρτης.

Στο cock pit των τεσσάρων μονοθέσιων βρίσκονται Έλληνες πιλότοι ενώ στα δύο διθέσια κρατούν τα χειριστήρια Έλληνες κυβερνήτες, έχοντας ως συγκυβερνήτες τους Γάλλους εκπαιδευτές τους. Τα έξι Rafale μπήκαν στο FIR Aθηνών περίπου στις 12:00 της Τρίτης με γαλλικά Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ «Θησέας» να τα υποδέχονται και να τα συνοδεύουν μέχρι την προσγείωσή τους στην Τανάγρα.

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών δίνουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και θα μιλήσει, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόσκτηση των πρώτων 18 γαλλικών Rafale θα κοστίσει στους Ελληνες φορολογούμενους 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν. Για τα άλλα έξι Rafale αναμένεται να εκταμιευθούν ακόμη 1,07 δισ.ευρώ. Συνολικό κόστος για τα 24 Rafale (εκ των οποίων 12 καινούρια και 12 μεταχειρισμένα), με τα όπλα τους και τα υλικά για την τριετή συντήρησή τους, 3,3 δισ.ευρώ.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, με συνολικό κόστος 3,3 δισ. ευρώ. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share