Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός «ταρακούνησε» την Καβάλα

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

19 Ιανουαρίου 2022 12:21
Σεισμός «ταρακούνησε» την Καβάλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση καταγράφηκε πριν από λίγο στην Καβάλα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έλαβε χώρα σεισμός 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 15,9 χλμ, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 25χλμ νοτιοδυτικά της Καβάλας.

Σεισμός στην Καβάλα

Επίσης, ισχυρός σεισμός 5,5 ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ανοιχτά της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκας ο σεισμός έγινε στο γνωστό ρήγμα της Ανατολίας.

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Φλώρινα: Εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις σεισμολόγων - «Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς»

Έντονη είναι η σεισμική ακολουθία στη Φλώρινα ύστερα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο σεισμός των 5,3R σημειώθηκε στις 23:43 και είχε επίκεντρο περιοχή 2 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 14,1 χιλιόμετρα.

Την αρχική δόνηση ακολούθησαν περισσότερες από 15, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, δεν μπόρεσε να πει με ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ μίλησε και για τα σεισμικά ιστορικά της περιοχής.

«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή» σημείωσε, ειδικότερα.

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη. Συγκαλέστηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στις ζημιές, είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες για «κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια» και συμπλήρωσε: «Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά».

Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην «έντονη σεισμικότητα» της περιοχής. «Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».

Από πλευράς του, ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είπε πως «το πρόβλημα αν ότι ο σεισμός ήταν πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας με μικρό εστιακό βάθος».

Αναφέρθηκε στην «πλούσια μετασεισμική ακολουθία» κάνοντας λόγο για «πάνω από 30 σεισμούς» γεγονός που, όπως είπε, «δείχνει ότι (…) ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός. Είναι πολύ καλό που έχουμε συνεχείς μετασεισμούς».

«Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο» θύμισε και ζήτησε από τους κατοίκους να «θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα».

«Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, ο σεισμός μεγάλος, άρα θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς και τις επόμενες ημέρες, μπορεί και την επόμενη βδομάδα» προειδοποίησε, ολοκληρώνοντας.

Κλειστά τα σχολεία στην περιοχή

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Σεισμός στη Φλώρινα: «Δεν έχουν σταματήσει οι μετασεισμοί - Πανικοβληθήκαμε, τρέξαμε έξω»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η κ. Φανή, κάτοικος Φλώρινας, η οποία περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές με το σεισμό εχτές το βράδυ.

Δήμαρχος Φλώρινας: Ο σεισμός είχε μεγάλο βουητό

Ο δήμαρχος της Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης αναφέρθηκε στον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, ενώ τόνισε πως είχαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις τη νύχτα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share