Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έληξε η προθεσμία για τους άνω των 60! Πρόστιμα 100 ευρώ μηνιαίως - Ποιοι εξαιρούνται (Video)

Πώς γίνονται οι έλεγχοι

17 Ιανουαρίου 2022 07:55
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έληξε η προθεσμία για τους άνω των 60! Πρόστιμα 100 ευρώ μηνιαίως - Ποιοι εξαιρούνται (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Με πρόστιμο 100 ευρώ απειλούνται από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών για κάθε μήνα που θα συνεχίζουν να αρνούνται να εμβολιαστούν. Ειδικά για τον Ιανουάριο, η παραβίαση της σχετικής υποχρέωσης θα τους κοστίσει πρόστιμο ύψους 50 ευρώ. Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 μέχρι και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και ώρα 06:00.

Όπως αναφέρει η τροπολογία που ψηφίστηκε «Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022. Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο».

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Πώς αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης, ωστόσο αν ο πολίτης δεν έχει ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι εν λόγω κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Να τονισθεί πως το πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα δε χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την επιβολή των κυρώσεων έχουν ως στόχο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

  • Άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί
  • Όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η δε καταχώρηση του εμβολιασμού τους πιστοποιείται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
  • Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους είχε ισχύ έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.
  • Φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίζεται γνωμάτευση αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη σοβαρότητα της αντίδρασης, τον χρόνο εκδήλωσης και τη διάρκεια αυτής, καθώς και τον συσχετισμό της με συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορνοϊού COVID-19.
  • Φυσικά πρόσωπα με διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen).

Οι αιτήσεις οφείλουν να απαντηθούν σε κάθε πολίτη ξεχωριστά εντός 7 ημερολογιακών ημερών. Η δε απόφαση διαδικαστικά κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share