Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 17/1: Αεροχείμαρρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες! Χιόνια και στην Αττική - Πότε θα «σαρώσει» την Ελλάδα (Video)

Αναλυτική πρόγνωση από Κλέαρχο Μαρουσάκη

17 Ιανουαρίου 2022 07:16
Καιρός σήμερα 17/1: Αεροχείμαρρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες! Χιόνια και στην Αττική - Πότε θα «σαρώσει» την Ελλάδα  (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 17/1: Σε δύο φάσεις χαλάει εκ νέου ο καιρός στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και τους Στρατή Βουγιούκα, Γιώργο Παπαβασιλείου και Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο την Ελλάδα θα επηρεάσει αεροχείμαρρος ο οποίος θα φέρει πολικές αέριες μάζες. Μάλιστα ο καιρός στη χώρα μας θα χαλάσει Τρίτη και Τετάρτη και το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά η ανάρτησή τους:

Σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία Διομήδης (10-12/01/2022), αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας.

Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο 22-23/01, να είναι η εντονότερη καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου.

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Την Κυριακή 16/01 έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δε συνοδεύτηκε από φαινόμενα. Το διήμερο Τρίτη 18/01 - Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Λεπτομέρειες ωστόσο ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και τις περιοχές που θα επηρεάσει θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται η κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την Ευρώπη, από το μεσημέρι της Κυριακής 16/01 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 22/01, όπως εμφανίζεται στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων).

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Λίγες βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα

Με τσουχτερό κρύο και παγετό ξεκινάει και η νέα εβδομάδα. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ο πρώτο κύμα ψύχους αναμένεται την Τετάρτη αλλά όπως υπογραμμίζει «δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρό και θα περάσει σχετικά σύντομα». Δεν αποκλείεται πάντως να δώσει χιόνια και στην Αττική ακόμη και στα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα δύσκολα όμως έρχονται από την Παρασκευή με τον μετεωρολόγο να χτυπά «καμπανάκι» στον κρατικό μηχανισμό αλλά και στους πολίτες. «Το σημαντικό κύμα ψύχους φαίνεται όμως ότι θα είναι από την Παρασκευή και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα όσο έχουμε χρόνο μπροστά μας».

«Άσπρη μέρα» θα δει και η Αττική ενώ υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας. «Δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας με πιθανότητες για χιονόστρωση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρουσάκης.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για ασθενή βροχή.
  • Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες βορειοδυτικοί 4 με 5 και το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα τοπικά θα αυξηθούν και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά λίγα χιόνια.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί στην κεντρική Μακεδονία 5 και από τις βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου λίγα χιόνια.
  • Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, από τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα βόρεια βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share