Κυριακή, 29 Μαΐου 2022

Μετασεισμός: Στον «χορό» των Ρίχτερ η Χαλκιδική – Νέα δόνηση 4,4 βαθμών

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται

16 Ιανουαρίου 2022 15:12
Μετασεισμός: Στον «χορό» των Ρίχτερ η Χαλκιδική – Νέα δόνηση 4,4 βαθμών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέος σεισμός, εντάσεως αυτή τη φορά 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε πριν από λίγο στον θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής. Επίσης, σημειώθηκαν και 5 μετασεισμοί κάτω των 3 Ρίχτερ.

Σεισμός στο Γαλαξίδι: "Ταρακουνήθηκε" η περιοχή - Οι πρώτες πληροφορίες

“Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:26 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,4 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΒΒΑ των Αθηνών”.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ. ΝΝΔ της πόλης του Άθου.

Όλα αυτά βέβαια είναι συνέχεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης νωρίτερα σήμερα (16/1) στην ίδια περιοχή

σεισμοσ-χαλκιδικη

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής (16/1) σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χερσονήσου του Άθου στη Χαλκιδική. Επίσης, σεισμική δόνηση είχαμε στην Θεσσαλονίκη, την Δευτέρα, 10/1.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 22 χιλιόμετρα νότια του Αγίου Όρου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στις Σποράδες και τον Βόλο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο MSC, ο σεισμός ήταν της τάξεως των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Φλώρινα: Εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις σεισμολόγων - «Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς»

Έντονη είναι η σεισμική ακολουθία στη Φλώρινα ύστερα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο σεισμός των 5,3R σημειώθηκε στις 23:43 και είχε επίκεντρο περιοχή 2 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 14,1 χιλιόμετρα.

Την αρχική δόνηση ακολούθησαν περισσότερες από 15, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, δεν μπόρεσε να πει με ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ μίλησε και για τα σεισμικά ιστορικά της περιοχής.

«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή» σημείωσε, ειδικότερα.

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη. Συγκαλέστηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στις ζημιές, είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες για «κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια» και συμπλήρωσε: «Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά».

Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην «έντονη σεισμικότητα» της περιοχής. «Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share