Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γαλλική "απόβαση" - Rafale: Καταφθάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα υπερσύγχρονα μαχητικά

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης

15 Ιανουαρίου 2022 16:29
Γαλλική
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την προσεχή Τετάρτη 16 Ιανουαρίου έρχονται στην Τανάγρα για να ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με χαρακτηριστικό κλήσης «γεράκι», τα πρώτα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, τα Rafale θα προσγειωθούν με Έλληνες πιλότους στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet. Έπειτα από δυόμιση ώρες πτήσης από την Γαλλία, τα έξι Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στην Τανάγρα περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα δύο πρώτα Rafale θα είναι διθέσια, ενώ άλλα 4 αεροσκάφη θα είναι μονοθέσια. Το κόστος για την αγορά των 24 Rafale μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Κακοκαιρία: Εντυπωσιακές εικόνες από προσγειώσεις αεροσκαφών στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Οι ισχυροί νοτιάδες σάρωσαν την Αττική το Σαββατοκύριακο και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφηκαν εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Τα αεροπλάνα προσγειώνονται στον αεροδιάδρομο παρά τις ισχυρές ριπές των ανέμων με το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube να γίνεται viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 10.000 προβολές.

«Προσγειώσεις στον αεροδιάδρομο 21 με ισχυρούς νότιους ανέμους στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η κατεύθυνση του ανέμου ήταν επάνω στον αεροδιάδρομο επομένως δεν σημειώθηκαν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις» αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο.

"Σειρήνες" πάνω από την Μαύρη Θάλασσα: "Θερμό επεισόδιο" μεταξύ ρωσικών και γαλλικών μαχητικών

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, Ρωσικά μαχητικά τύπου Su-27 πέταξαν σε ελάχιστη απόσταση από γαλλικά μαχητικά “Rafale” και “Mirage”, τα οποία προσπάθησαν να πλησιάσουν τα σύνορα της Ρωσίας σε πολύ κοντινή απόσταση.

Τα ρωσικά μαχητικά Sukhoi (Su-27) της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας προσέγγισαν ένα ζευγάρι γαλλικών αεροσκαφών σε απόσταση μόλις λίγων δεκάδων μέτρων, με τους Ρώσους πιλότους να μαγνητοσκοπούν τα γαλλικά αεροπλάνα, ακολουθώντας παράλληλη πορεία μαζί τους.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά μέσα του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας φαίνονται οι Γάλλοι πιλότοι στα πιλοτήρια των αεροσκαφών τους, καθώς και οι κρατικές σημαίες της Γαλλίας ζωγραφισμένες στα πλαϊνά σημεία των μαχητικών.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τα μαχητικά πολεμικά αεροσκάφη μαζί με ένα C-135 αναχαιτίστηκαν. Τα γαλλικά «Rafale» και «Mirage» ήταν οπλισμένα με κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9 και «Meteor».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share