Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ανατροπή για την «Αυγή»: Δεν κλείνει η εφημερίδα - Όλο το παρασκήνιο και οι φόβοι του Τσίπρα (video)

Θα συνεχίσει να εκδίδεται, παρά τις φήμες για χρεοκοπία

14 Ιανουαρίου 2022 08:06
Ανατροπή για την «Αυγή»: Δεν κλείνει η εφημερίδα - Όλο το παρασκήνιο και οι φόβοι του Τσίπρα (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τελικά, το βάρος ήταν μεγάλο για τον Αλέξη Τσίπρα και ο κίνδυνος πλήρους εκτροχιασμού ορατός. Παρά τη βροχή των επιχειρημάτων και τις πομπώδεις φράσεις περί δήθεν καθαρότητας κ.λπ., ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνεχίζει να εκδίδει την -κατά ανακοίνωσή του- χρεοκοπημένη «Αυγή».

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (14/1)

Την… ανατροπή έφερε, μεταξύ άλλων, η πολιτική απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έντονη και εμφανή στήριξη του εκδότη του «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, μετά την κλήση του ως κατηγορουμένου από την ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση Novartis. Το «κλείνουμε την “Αυγή”, στηρίζουμε τον Βαξεβάνη» ήταν ένα σχέδιο που είχε ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και να προχωρήσει.

Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν η θετική αυτή εξέλιξη, η ομόφωνη χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ να μην κλείσει το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής» παρά το ότι από την Κουμουνδούρου εμφανιζόταν ως αναγκαστική κίνηση, είναι κίνηση τακτικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι.

αυγη-εφημεριδα

Ερωτήματα

«Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ επανεπιβεβαίωσε ομόφωνα την εμπιστοσύνη του στο διοικητικό συμβούλιο της “Αυγής” και εξουσιοδότησε τα μέλη του να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και αν είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας», έγραφε η άτυπη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση, αλλά προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Επιστρέφουν Στούμπος και Τσέκερης που είχαν παραιτηθεί υπό το βάρος μιας απόφασης που παρουσιαζόταν ειλημμένη;

Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου με μεγαλύτερη πίεση ώστε να φύγουν και άλλοι εργαζόμενοι πέραν των 14 ή 18 που έχουν ήδη δεχθεί να αποχωρήσουν;

Θα υπάρξουν απολύσεις και τι εννοεί η Κουμουνδούρου «απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και αν είναι;».

Πώς θα επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση εν λειτουργία της εφημερίδας, όταν μέχρι χθες όλοι όσοι είχαν μιλήσει έλεγαν ότι κάτι τέτοιο με τις σημερινές κυκλοφορίες είναι αδύνατο;

Πώς θα επιτευχθεί η μείωση κόστους που κατά την Κουμουνδούρου οι ορκωτοί λογιστές θεωρούν επιβεβλημένη;

Τι θα πουν αυτοί που μέχρι χθες έλεγαν ότι η «Αυγή» δεν σώνεται αν δεν κλείσει το ημερήσιο φύλλο, αλλά και πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι;

αυγη-εφημεριδα

Πολιτικά κριτήρια

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να έλαβε μια απόφαση με πολιτικά κριτήρια, αγνοώντας τα περί διαφάνειας κ.λπ. που έλεγε η προχθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή δεν ήθελε να είναι ο πρόεδρος που θα χρεωθεί το κλείσιμο της ιστορικής «Αυγής». Τουλάχιστον όχι πριν εξαντλήσει κάθε περιθώριο…

Δεύτερον, επειδή φοβήθηκε τους κραδασμούς που θα προκαλούσε στον ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που έχει αποφασίσει να παράσχει άμεση και ισχυρή στήριξη στον εκδότη του «Documento», Κώστα Βαξεβάνη.

Ο Παύλος Πολάκης είχε, άλλωστε, ήδη λειτουργήσει ως προπομπός, καθώς πριν το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε video που ανάρτησε στο λογαριασμό του στα social media: «Οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου οδηγούνται ως κατηγορούμενοι στον εισαγγελέα. Και μετά μιλάμε για δικαιοσύνη.

Όταν κάποιοι μιλάγαμε, όχι όλοι, ότι η Δικαιοσύνη πάσχει βαριά σε αυτή τη χώρα, κάναμε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρξει ένα κύμα συμπαράστασης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, και στον Κώστα τον Βαξεβάνη ιδιαίτερα, που έχει εκτεθεί και έχει βάλει τον εαυτό του σε κίνδυνο για να γίνουν όλα αυτά», είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Πολάκης στο video που ανάρτησε χθες, όντας ενήμερος για την εξέλιξη που θα ακολουθούσε.

Ο Βερναρδάκης

Αυτός που δεν ήταν ενήμερος ήταν ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για την «Αυγή»: «Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στο να έχεις ένα φύλλο πολύ πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό, κάτι το οποίο δεν μπορείς να το έχεις σε περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share