Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

13 Ιανουαρίου 2022 19:57
Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρώτος θάνατος ασθενούς, που νόσησε από κορωνοϊό και ειδικότερα από τη μετάλλαξη Όμικρον της covid-19 είναι γεγονός στη χώρα μας.

Όπως μετέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Δέσποινα Βλεπάκη, μια γυναίκα 77 ετών, ανεμβολίαστη, με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Παράλληλα, δείτε εδώ πότε θα αρχίσει η χορήγηση για αντιικά χάπια.

Η νόσησή της από κορωνοϊό ήταν εκείνη που, παρά το γεγονός ότι είχε και άλλες παθήσεις, την οδήγησε στην Εντατική και από εκεί, δυστυχώς, στον θάνατο, ύστερα από επιπλοκές του κορωνοϊου.

Γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό

Πολωνοί επιστήμονες βρήκαν ένα γονίδιο για το οποίο λένε πως υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης με Covid-19, μια ανακάλυψη για την οποία ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.

Με την ευκαιρία διάβασε εδώ για τη νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της ικανότητάς του να μολύνει, μετά από 20 λεπτά στον αέρα.

Ενώ η διστακτικότητα με τα εμβόλια είναι ένας μείζων παράγοντας πίσω από τα υψηλά ποσοστά θανάτων από τον κορονοϊό στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, ερευνητές ελπίζουν ότι, αν εντοπίσουν αυτούς που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, θα τους ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν και θα τους δώσουν πρόσβαση σε επιλογές πιο εντατικής θεραπείας σε περίπτωση μόλυνσης.

Καθορίζει πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό

«Έπειτα από περισσότερο από ενάμισι χρόνο δουλειάς, έγινε δυνατό να εντοπίσουμε ένα γονίδιο υπεύθυνο για προδιάθεση σοβαρής νόσησης (από τον κορονοϊό)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζιέλσκι.

«Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον θα μπορούμε να εντοπίζουμε ανθρώπους με προδιάθεση να νοσήσουν σοβαρά από την Covid», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Μπιαλιστόκ βρήκαν ότι το γονίδιο είναι ο τέταρτος σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από την Covid-19, μετά την ηλικία, το βάρος και το φύλο.

Το γονίδιο είναι παρόν περίπου στο 14% του πολωνικού πληθυσμού, σε σύγκριση με το 8-9% του πληθυσμού στο σύνολο της Ευρώπης και με το 27% του πληθυσμού στην Ινδία, δήλωσε ο Μάρτσιν Μονιούσκο, ο καθηγητής που ήταν επικεφαλής του προγράμματος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης τη σημασία γενετικών παραγόντων για το πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από την Covid-19.

Το Νοέμβριο, βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι εντόπισαν μια εκδοχή ενός γονιδίου που μπορεί να συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εξασθένησης των πνευμόνων από την Covid-19.



 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share