Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 13/1: Στον «πάγο» η χώρα με σκαμπανεβάσματα που «τσακίζουν» - Προειδοποίηση από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Τι θα περιμένουμε για τις επόμενες ώρες;

13 Ιανουαρίου 2022 07:49
Καιρός σήμερα 13/1: Στον «πάγο» η χώρα με σκαμπανεβάσματα που «τσακίζουν» - Προειδοποίηση από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Στην «κατάψυξη» συνεχίζει να βρίσκεται η χώρα, με την παγωνιά να είναι και σήμερα (13/1) χαρακτηριστική του καιρού, με χιόνια και ισχυρούς βοριάδες σε πολλές περιοχές, τη στιγμή που από τα έσχατα φαινόμενα έχουν προκληθεί και ζημιές.

Για την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στη νότια νησιωτική χώρα, ενώ στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Διομήδης», λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ ενδέχεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 6 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 και τοπικά μέχρι το απόγευμα 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από το μηδέν έως τους 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 4 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από τους -03 έως τους 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 6 με 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -03 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι- βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και στο Θρακικό 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -06 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία ο υδράργυρος θα δείξει από -10 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ, στα νότια τοπικά 6-7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 3-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 8-9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από -03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς τις πρωινές ώρες να είναι τοπικά ισχυρά. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 7 με 8 μποφόρ, στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες νεφώσεις στα βόρεια, ενώ στα νότια αναμένονται νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην περιοχή του Καστελλόριζου. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 6 με 7-8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Για νέες ψυχρές μάζες μιλά ο Αρναούτογλου

Τσουχτερό κρύο αλλά και βελτίωση από την άποψη φαινομένων θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού αύριο Πέμπτη σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος χαρακτήρισε την αυριανή ημέρα την πιο κρύα της εβδομάδας. Θα παραμείνουν οι ενισχυμένοι βοριάδες, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 8-9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους -9 το πρωί στη βόρεια Μακεδονία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα γύρω στο 0 με 4 βαθμούς. Στη Βόρεια Ελλάδα η μέση μέγιστη θερμοκρασία στα περισσότερα ορεινά δεν θα ξεπεράσει το 0, σε πεδινά και παραθαλάσσια τους 5-6 βαθμούς. 10-11 στα δυτικά, 6 στα ηπειρωτικά.

Στους 2-6 βαθμούς η θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μέχρι 6 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή θα επικρατήσει λιακάδα, αλλά ο παγετός τις πρωινές ώρες θα είναι ισχυρός με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν από βόρεια Στερεά μέχρι Μακεδονία και Θράκη.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε λόγο για εντυπωσιακά σκαμπανεβάσματα στις θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο Σάκης Αρναούτογλου, είχαμε μια ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης το τελευταίο 24ωρο και θα έχουμε κατά τη διάρκεια της Πέμπτης. Τα απομεινάρια της την Παρασκευή θα κινηθούν προς ανατολική Μεσόγειο και Τουρκία και από βόρεια βορειοδυτικά θα αρχίσει να μαλακώνει ο καιρός.

Το Σάββατο θα μας αποχαιρετήσουν πρόσκαιρα οι μάζες πολικής προέλευσης, αλλά νέες ψυχρότερες αέριες μαζές καραδοκούν από τη Μαύρη Θάλασσα για να ξεχυθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τα κεντρικά ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και δεν αποκλείεται να φέρουν χιόνι μικρής διάρκειας.

Υποχωρούν ξανά οι αέριες μάζες προς ανατολικά και την Κυριακή θα γίνει πιο μαλακός ο καιρός.

Μια νέα κρύα μάζα οργανώνεται στη βορειοανατολική Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη ενδέχεται να φτάσει προς βαλκάνια και να περάσει πάνω από τη χώρα μας ρίχνοντας αισθητά κατά πάσα πιθανότητα τη θερμοκρασία.

Βελτίωση βλέπει ο Καλλιάνος

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός την Πέμπτη, από τις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Από τη νότια Χαλκιδική, την κεντροανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπως και στα ανατολικά της Πελοποννήσου θα σημειωθούν νεφώσεις, που κατά διαστήματα θα είναι αρκετά πυκνές, οι οποίες θα δώσουν τοπικές χιονοπτώσεις – κυρίως για το πρώτο μισό της ημέρας.

Αργότερα, και σε αυτές τις περιοχές θα βελτιωθεί αισθητά ο καιρός, ενώ στο Αιγαίο ο καιρός θα είναι άστατος με νεφώσεις, ενώ βροχές και χιονοπτώσεις αναμένονται σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ βοριάδες θα πνέουν 8 με 9 μποφόρ.

Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια στη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από -3 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στο Θερμαϊκό θα πνέουν βοριάδες έντασης 6 μποφόρ.

Βαρομετρικό χαμηλό... με δύσκολα φαινόμενα για τον Μαρουσάκη

Σήμερα Πέμπτη το βαρομετρικό χαμηλό που απασχόλησε τη χώρα μας και άφησε πίσω του αρκετά προβλήματα ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και προς τα βορειοανατολικά τμήματα αρχίζει και απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την περιοχή, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και δημιουργεί μεγάλη διαφορά πίεσης, με αποτέλεσμα και σήμερα οι βοριάδες να πνέουν με μεγάλη ένταση, ωστόσο προς το βράδυ θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στον παγετό. Τα φαινόμενα θα αρχίζουν να περιορίζονται προς το νότιο Αιγαίο κι έτσι θα πάμε σε μία βελτίωση του καιρού. Προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και την Κρήτη θα επιμείνει το κύμα κακοκαιρίας με χιονόνερο ή χιόνι ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και βροχές ή και πρόσκαιρες καταιγίδες σε παραθαλάσσιες περιοχές. Καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν προς την περιοχή της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε καλές καιρικές συνθήκες.

Στην Αττική, η μέρα ξεκινάει με συννεφιές στα ανατολικά και βόρεια τμήματα ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι γύρω από την Πάρνηθα και την Πεντέλη. Προς το μεσημέρι όμως, μεγάλα θα είναι τα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share