Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 11/1: Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία «Διομήδης»! Χιόνια, σφοδρές καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας - Προειδοποιούν Μαρουσάκης - Αρναούτογλου

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

11 Ιανουαρίου 2022 07:41
Καιρός σήμερα 11/1: Κόκκινος συναγερμός για την κακοκαιρία «Διομήδης»! Χιόνια, σφοδρές καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας - Προειδοποιούν Μαρουσάκης - Αρναούτογλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα 11/1: Η κακοκαιρία Διομήδης «δείχνει τα δόντια» της με βροχές, ισχυρές καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις στα βόρεια, με τους Σάκη Αρναούτογλου και Κλέαρχο Μαρουσάκη να προειδοποιούν για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και το ποιες περιοχές θα «χτυπήσει».

Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις - Η προειδοποίηση Αρναούτογλου για την κακοκαιρία

Το επόμενο 24ωρο, και 48ωρο, ορισμένες περιοχές θα έχουν έντονα φαινόμενα, καθώς έχει ξεκινήσει η επέλαση της κακοκαιρίας "Διομήδης". Θα υπάρχουν χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα. Από την Τετάρτη, και από τα Βόρεια προς τα Νότια, θα υπάρξει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, υπογράμμισε πως αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τόσο την Τρίτη όσο και τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη. Μάλιστα θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή ειδικότερα σε όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο.

Σύννεφα από τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, σταδιακά κινούνται προς την Πελοπόννησο όπου μέσα στη νύχτα θα έχει δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πάνω από τα 1.300μ. θα είναι πυκνές οι χιονοπτώσεις. Προς το ξημέρωμα θα βελτιωθεί εκεί ο καιρός, καθώς το κύμα αυτό θα περάσει από την Αττική και θα κινηθεί προς τα βόρεια. Στη Θεσσαλία στα ορεινά θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα.

Την Τρίτη, στη Νοτιοδυτική Ελλάδα μετά τις ισχυρές καταιγίδες της νύχτας θα υπάρξει μια μικρή βελτίωση. Τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία θα υπάρχει συννεφιά, βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 1.000μ. υψόμετρο. Χιονοπτώσεις θα υπάρξουν και στη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα. Στην υπόλοιπη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο θα υπάρξουν κάποια ανοίγματα του καιρού. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο καιρός θα είναι άστατος με διάσπαρτες βροχές, μπόρες και καταιγίδες.

Μετά το μεσημέρι, στη Δυτική Ελλάδα θα μεγαλώσουν τα διαστήματα με ηλιοφάνεια, όμως, στην Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο θα υπάρχουν βροχές, μπόρες και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές τοπικά. Σταδιακά ο καιρός θα χαλάσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι βροχές και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα διατηρηθούν.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές σήμερα

Με ισχυρή κακοκαιρία θα κυλήσει η σημερινή ημέρα. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Διομήδης»

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ τη Δευτέρα (10/01), την Τρίτη (11/01) ο «Διομήδης» θα φέρει ισχυρές βροχές σε: Θεσσαλία, Σποράδες, νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, κεντρική και ανατολική Στερεά -κυρίως στη Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία- και βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα, τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Ακόμα, την Τετάρτη (12/01), κατά τόπους ισχυρές βροχές αναμένεται να πλήξουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις περιοχές που θα πλήξουν και την Τρίτη (11/01), ενώ αυτά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην Εύβοια.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί, επίσης, για θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στο βόρειο Αιγαίο, ενώ την Τετάρτη (12/01) και την Πέμπτη (13/01) θα πνέουν θυελλώδεις στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένησή τους αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης (13/01).

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, θα σημειώσει αισθητή πτώση από την Τετάρτη (12/01), ενώ για το πρωί και το βράδυ της Πέμπτης (13/01) και της Παρασκευής (14/01) αναμένεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα.

Ο καιρός σήμερα 11/1 - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
  • Ανεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και από τις βραδινές ώρες και σε ημιορεινές περιοχές.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 09 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Οι βροχές στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα είναι τοπικά ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμαία και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο νότιο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και στις Σποράδες 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην Κρήτη.
  • Ανεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share