Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συναγερμός με σεισμό στην Θεσσαλονίκη: "Ταρακουνήθηκε" η συμπρωτεύουσα

Συνέβη πριν από λίγα λεπτά

10 Ιανουαρίου 2022 20:07
Συναγερμός με σεισμό στην Θεσσαλονίκη:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση είχαμε σχεδόν δέκα λεπτά πριν τις 20:00 στην Θεσσαλονίκη, σήμερα (Δευτέρα, 10/1).

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν εντάσεως 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της συμπρωτεύουσας.

Το εστιακό βάθος είναι στα 10 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα ο σεισμός να γίνει αισθητός στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μιας και ήταν στη στεριά.

σεισμοσ-θεσσαλονικη

Θυμίζουμε πως χθες (9/1) τα μεσάνυχτα ισχυρός σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στην Φλώρινα.

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Φλώρινα: Εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις σεισμολόγων - «Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς»

Έντονη είναι η σεισμική ακολουθία στη Φλώρινα ύστερα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ο σεισμός των 5,3R σημειώθηκε στις 23:43 και είχε επίκεντρο περιοχή 2 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 14,1 χιλιόμετρα.

Την αρχική δόνηση ακολούθησαν περισσότερες από 15, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, δεν μπόρεσε να πει με ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ μίλησε και για τα σεισμικά ιστορικά της περιοχής.

«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή» σημείωσε, ειδικότερα.

σεισμοσ-θεσσαλονικη

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη. Συγκαλέστηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στις ζημιές, είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες για «κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια» και συμπλήρωσε: «Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά».

Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην «έντονη σεισμικότητα» της περιοχής. «Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share