Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πλεύρης: Στους επτά μήνες η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού από 1η Φεβρουαρίου

500.000 άτομα δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση

9 Ιανουαρίου 2022 10:04
Πλεύρης: Στους επτά μήνες η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού από 1η Φεβρουαρίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε την Κυριακή μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι από την 1η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα λήγει στους επτά μήνες. Παράλληλα, βράζει η χώρα με περισσότερα από 37.000 κρούσματα τη χθεσινή ημέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχύς του πιστοποιητικού με δύο δόσεις θα διαρκεί επτά μήνες, ωστόσο δεν επηρεάζεται στους επτά μήνες η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη.

Όπως είπε, εξάλλου, ο υπουργός Υγείας, περίπου 500.000 άτομα δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του data.gov.gr, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συνολικά 17.808.554 εμβολιασμοί έως και τις 08/01/2022.

Από αυτούς:

  • Οι 7.538.365 αφορούν εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου
  • Οι 7.091.530 αφορούν σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς
  • Οι 3.901.866 αφορούν σε εμβολιασμούς με την τρίτη - αναμνηστική - δόση

Ο κορωνοϊός «χτυπά» και τα παιδιά: Άνοδος των νοσηλειών κάτω των 5 - Τι συμβαίνει με τα σχολεία

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο (10/1) στην χώρα μας σε ένα κλίμα αμφισβήτησης, αφού τα διαθέσιμα τεστ είναι λιγότερα, τα παιδιά νοσούν εύκολα, μπαίνοντας επιπλέον πιο εύκολα στα νοσοκομεία, και η κατάσταση παραμένει σε τεντωμένο σχοινί, αν και υπάρχει αισιοδοξία για σύντομη αποκλιμάκωση.

Αρχίζοντας από το αυριανό άνοιγμα, πολλοί ήταν οι μαθητές που έμειναν... εκτός στην προμήθεια των self test. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έπρεπε να είναι 50%+1. «Έχουμε σταθμίσει όλα τα δεδομένα», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο πως η Όμικρον δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να ανοίξουν τα σχολεία, με το πλάνο να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», είπε.

Επιπλέον, είπε πως μέχρι χθες 1.342.000 δικαιπύχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%. Όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.

Ωστόσο, πολλές είναι οι φωνές που κάνουν λόγο για απροετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία όσο αφορά τα test. Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα είχαν παραλάβει πριν ανοίξουν. Για πρώτη φορά συνέβη πσοοστό του 15% να μην τα έχει παραλάβει και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα αύριο» είπε ο Θεόδωρος Τσούχλος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι», αντέκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος».

«Έκρηξη» νοσηλειών στα παιδιά κάτω των 5 ετών

Σοκ προκαλεί παγκοσμίως η μετάλλαξη Όμικρον καθώς η παραλλαγή από τη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως κατά 270% από τα τέλη Νοεμβρίου όταν και εντοπίστηκε με πάνω από 2.000.000 νέες μολύνσεις να καταγράφονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, την ώρα που η αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά κάτω των 5 ετών τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.

Η μεγάλη πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη (7.211.290 κρούσματα σε επτά ημέρες, +47% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (4.808.098 κρούσματα, +76%). Αυτές οι δύο περιφέρειες αντιπροσωπεύουν αντιστοίχως το 49% και το 33% των κρσουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα σε όλο τον κόσμο.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τα παιδιά καθώς την ώρα που ο πλανήτης μετρά πάνω από 300 εκατ. κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, η Όμικρον σαρώνει τις ΗΠΑ, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2022, νοσηλεύτηκαν πάνω από 100.000 παιδιά έως 5 ετών.

«Δυστυχώς, βλέπουμε τα ποσοστά νοσηλειών να αυξάνονται για παιδιά από μηδέν έως πέντε ετών. Παιδιά που ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν», επισημαίνει η Ρόσελ Βαλένσκι, Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξετάζει με σκεπτικισμό την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υπαλλήλους των εταιριών με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

«O COVID, όπως τον αντιμετωπίζουμε τώρα δε θα μείνει για πάντα. Δεν είναι ανάγκη να γίνει η νέα κανονικότητα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Αποκλιμάκωση σύντομα... η σωτηρία μας

Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της «μάχης» της με τον κορωνοϊό βρίσκεται η Ελλάδα, όπου καλείται να αντιμετωπίσει την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει επιφέρει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, προκαλώντας συναγερμό τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» φέρεται να προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, δεν παύει να επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας και να ευθύνεται για τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων.

Σε αυτό το κλίμα, ανοίγουν αύριο 10 του μήνα, με αλλαγμένο πρωτόκολλο, τα σχολεία σε όλη τη χώρα, με μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και ειδικούς να είναι διχασμένοι.

«Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τα σχολεία ανοίγουν», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επικρατεί, φαίνεται να έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

«Να δούμε την αισιόδοξη πλευρά και τα δεδομένα που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον που επικρατεί, έχει φτάσει στην κορύφωσή του στα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι κρίσιμο να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, εντός του Γενάρη θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της «Όμικρον» και στη χώρα μας.

«Σε αυτήν τη φάση αυτό που έχει νόημα είναι να καταλάβουμε τα μέτρα, να προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση μέσα σε μια εβδομάδα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που απαιτεί παρακολούθηση».

Όσο για το πότε θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με την πανδημία, ο κ. Δημόπουλος αναφέρει τις προϋποθέσεις που θα αφήσουν πίσω τον κορωνοϊό.

«Δεν έχει νόημα να κάνει κανείς προβλέψεις. Αναλύοντας τα δεδομένα και παρακολουθώντας τη φυσική εξέλιξη των πανδημιών, αναμένουμε ότι θα έχουμε μια σημαντική αποκλιμάκωση, μια μετατροπή της πανδημίας σε ενδημική νόσο. Προϋπόθεση, η μεγάλη έκθεση στην ‘Όμικρον’ να μας δώσει ανοσία για το στέλεχος Δέλτα, δηλαδή η ‘Όμικρον’ να σκεπάσει τη ‘Δέλτα’».

Δεύτερη σημαντική προϋπόθεση, να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως, «ιδίως σε πολυπληθή κράτη που το ποσοστό παραμένει χαμηλό».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share