Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 8/1: «Σκεπάζουν» την χώρα καταιγίδες και χιόνια - Πότε θα «ντυθεί» στα λευκά η Αττική σύμφωνα με Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη

Δυναμική η επάνοδος του χειμώνα

8 Ιανουαρίου 2022 07:18
Καιρός σήμερα 8/1: «Σκεπάζουν» την χώρα καταιγίδες και χιόνια - Πότε θα «ντυθεί» στα λευκά η Αττική σύμφωνα με Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Η χώρα μας για ακόμη μια φορά θα δοκιμαστεί από έντονα φαινόμενα, με τον χειμώνα σήμερα (8/1) να είναι ακόμη πιο έντονος στην αίσθησή του με βροχές, καταιγίδες και χιόνια, ενώ τα τελευταία δεν αποκλείεται σύντομα να έρθουν και στην Αττική.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το Σάββατο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στο Ιόνιο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 και μόνο στη νότια και ανατολική νησιωτική χώρα θα φθάσει κατά τόπους τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 2 με 3 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικοί, 3-5 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε ανατολικούς-νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Θεσσαλία, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα)

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές, με τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα σταδιακά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ και σταδιακά ανατολικοί-νοτιοανατολικοί, έως 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 3 με 5 μποφόρ, από τις απογευματινές ώρες τοπικά έως 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Το πολικό κρύο του Σάκη Αρναούτογλου

Ο Σάκης Αρναούτογλου στην πρόγνωση του καιρού αναφέρθηκε στην αλλαγή του σκηνικού που έρχεται από αύριο (8/1) σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το πολικό κρύο που αναμένεται να μπει στη χώρα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

«Προσοχή το επόμενο τριήμερο και κυρίως την ερχόμενη Δευτέρα και τη Τρίτη κυρίως στην περιοχή των Δωδεκανήσων καθώς οι βροχές-καταιγίδες είναι πολύ πιθανό να έχουν και ένταση αλλά και διάρκεια και να δημιουργήσουν προβλήματα», τονίζει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Από την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ίδιο, ο καιρός αναμένεται να κρυώσει ακόμη περισσότερο καθώς ήδη από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με χιόνια στην κεντρική Ελλάδα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπουν στην χώρα ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης, οι οποίες θα ρίξουν κι άλλο τη θερμοκρασία και ενδέχεται τα χιόνια να φτάσουν σε πιο χαμηλά υψόμετρα, ωστόσο όπως τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου περισσότερα στοιχεία θα υπάρξουν από τη Δευτέρα.

Άστατο καιρό παντού βλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος

Στο Ιόνιο και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες μέχρι τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου ο καιρός θα είναι άστατος, με μπόρες και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο ισχυρά στα Επτάνησα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι βροχές θα έχουν ασθενή ένταση.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης, με το θερμόμετρο να δείξει από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι «βρετανικού τύπου» με πυκνές νεφώσεις και βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Πότε έρχονται χιόνια στην Αττική σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα διαρκέσει πολλές μέρες και δεν αποκλείεται να φέρει και χιόνια στην Αττική.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως η κακοκαιρία οφείλεται «στο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία που μετατοπίζεται ανατολικά και αυτό θα είναι το αίτιο αλλαγής του καιρού με βροχές, ενίσχυση ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας», ενώ μίλησε για χιόνια στην Αττική σε περίπου δέκα ημέρες.

«Παράλληλα στην Ισπανία δημιουργείται ένα “ατμοσφαιρικό βουνό” που αλλάζει τον καιρό στην Γηραιά Ήπειρο και προκαλεί μεσημβρινή κυκλοφορία. Πρόκειται για τον αζορικό αντικυκλώνα που στο εσωτερικό διατηρεί καλό καιρό αλλά γύρω από αυτόν μετατοπίζονται οι κακοκαιρίες που θα επιδεινώσουν τον καιρό» πρόσθεσε ο Κλεάρχος Μαρουσάκης.

Η κακοκαιρία θα χωριστεί σε δυο μέρη το πρώτο μέσα στο Σαββατοκύριακο και το δεύτερο από τη Δευτέρα και μέχρι τα μέσα εβδομάδας που, όπως όλα δείχνουν θα είναι πιο ισχυρό, ενώ θα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Ο ίδιος είπε ότι μέχρι τις 15-20 Ιανουαρίου θα επηρεαστούμε από αυτή την ατμοσφαιρική κυκλοφορία προσθέτοντας ότι «από τις 13-14 Ιανουαρίου θα έχουμε περισσότερο κρύο και ενδέχεται να δούμε χιόνια σε χαμηλότερο υψόμετρο ακόμα και στην Αττική».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share