Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Γκίκας Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Όμικρον: «Πιθανή αποκλιμάκωση σε δύο εβδομάδες» - Τι είπε για μέτρα (Video)

Όλα όσα αποκάλυψε για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

7 Ιανουαρίου 2022 23:57
Γκίκας Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Όμικρον: «Πιθανή αποκλιμάκωση σε δύο εβδομάδες» - Τι είπε για μέτρα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης παρατήρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για αυστηροποίηση των μέτρων, ίσως όμως διατηρηθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή που μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων εν μέσω και της πλήρους επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον τείνει να φθίνει, αλλά είναι νωρίς για συμπεράσματα με πλήρη βεβαιότητα.

Παρατήρησε πως ήδη στο Λονδίνο υπάρχει μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα, η οποία δεν είναι σίγουρο πως θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα, αλλά πιθανολογεί πως θα ξεκινήσει πρώτα από την Αττική σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα.

Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν βλέπει μία νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων, διευκρινίζοντας πως το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει εξαιρετικά μικρές πιθανότητες.

Μάλιστα, επεσήμανε πως καταγράφεται μια «μεταβίβαση» της πανδημίας σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, τονίζοντας πως θα ήταν καλό για 10 ημέρες να μην έρθουμε σε επαφή με τους πρεσβύτερους ή έστω να κάνουμε ένα self test πρώτα.

Αναφερόμενος στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, υποστήριξε πως θα υπάρξει μια κυκλοφορία του νέου στελέχους στα παιδιά, όμως δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία καθώς φαίνεται πως η νόσηση είναι πιο ήπια και προκαλεί άλλα συμπτώματα από τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Αναγνώρισε πως υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, η οποία ωστόσο έχει «διαφορετικά χαρακτηριστικά» με βραχύτερες νοσηλείες και «δεν πιέζονται πολύ οι κλίνες».

Ειδικότερα, έκανε λόγο για «άλλης φύσεως πίεση» καθώς πια προσβάλλονται από τον ιό οι υγειονομικοί και δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία όλου του νοσοκομείου, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα είναι πάνω από δύο με τρεις εβδομάδες η μεγαλύτερη πρόκληση».

Τέλος, σχετικά με τα μέτρα, υπογράμμισε πως δεν βλέπει κάποιο λόγο για αυστηροποίησής τους, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την άμυνά μας και να κάνουμε συχνά τεστ ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο να διατηρηθούν αλλά να μην γίνουν πιο σκληρά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share