Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Καιρός σήμερα 7/1: Αλλάζει το σκηνικό με κρύο τσουχτερό και «βαρυχειμωνιά» στην Αττική - Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου και Μαρουσάκη

Η άνοιξη μας αποχαιρετά...

7 Ιανουαρίου 2022 07:28
Καιρός σήμερα 7/1: Αλλάζει το σκηνικό με κρύο τσουχτερό και «βαρυχειμωνιά» στην Αττική - Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου και Μαρουσάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Καιρός σήμερα: Το σκηνικό του καιρού αλλάζει πλήρως και από σήμερα (7/1) οι ανοιξιάτικες συνθήκες θα δώσουν θέση... στον χειμώνα, με τσουχτερό κρύο να έρχεται σύντομα, επηρεάζοντας πολύ πιθανώς και την Αττική.

Για την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα δυτικά, στα νότια, στην Θράκη και στο ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα δυτικά θα ενταθούν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, ενώ γρήγορα στα βορειοανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα φτάσει τους 14 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, κυρίως τις βραδινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειων διευθύνσεων, 3 με 4-5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 3 με 5 μποφόρ, όμως βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην Θράκη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο με σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα ενταθούν και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικοί, 3-5 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων, με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Θεσσαλία, 203 βαθμούς χαμηλότερα)

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 4 με 5 μποφόρ, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα βόρεια έως 6 μποφόρ, ενώ βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς, 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Πού θα εκφραστούν τα πρώτα φαινόμενα σύμφωνα με τον Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, «αλλάζει ο καιρός σταδιακά αρκετά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι – απόγευμα της Παρασκευής οι όποιες βροχές της δυτικής Ελλάδας θα περπατήσουν ανατολικότερα.

Αναμένεται κυρίως προς το μεσημέρι και αργότερα να έχουμε βροχές, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το πρωί στα δυτικά, αλλά μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα αφορούν την υπόλοιπη κεντρική, τη βόρεια και ανατολική Ελλάδα.

Θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις μετά από αρκετές ημέρες αρχικά στην ορεινή βορειοδυτική Ελλάδα αλλά σε μεγάλα υψόμετρα.

Το Σάββατο οι συννεφιές θα μείνουν αρκετά πυκνές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και οι βροχές θα γίνουν περισσότερες στις περισσότερες περιοχές.

Την Κυριακή θα διατηρηθεί άστατος ο καιρός».

Μιλά για «βαρυχειμωνιά» ο Μαρουσάκης

Αλλαγή σκηνικού στον καιρό φέρνει στη χώρα ο «Ωμέγα Εμποδιστής», όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης καθώς μετά από αυτό το ανοιξιάτικο διάλειμμα η συνέχεια μας επιφυλάσσει διαδοχικές κακοκαιρίες που θα φέρουν αρκετές βροχές στα πεδινά αλλά και πολλά χιόνια στα βουνά.

Δεν αποκλείεται μάλιστα όπως σημειώνει στο δεύτερο μισό του μήνα «να βλέπαμε τα χιόνια να «χτυπούν» την πόρτα και της Αττικής μιας και υπάρχουν ενδείξεις ο Αζορικός αντικυκλώνας να συνδυάζεται με τον Σιβηρικό οδηγώντας το πολύ κρύο προς την περιοχή μας. Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη όπου αν και μακρινή σαν πρόγνωση αξίζει να τη λάβουμε υπόψη μας σε συνδυασμό και με τις ανάγκες του καθενός μας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share