Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η Όμικρον... μας αλλάζει τα Φώτα: Δραματικές καταστάσεις στα νοσοκομεία στη μεγάλη γιορτή

Οι περιοχές που δε θα πετάξουν Σταυρό

6 Ιανουαρίου 2022 09:17
Η Όμικρον... μας αλλάζει τα Φώτα: Δραματικές καταστάσεις στα νοσοκομεία στη μεγάλη γιορτή
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός είναι παρών σε άλλη μια μεγάλη μας γιορτή, φέρνοντας καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες για τα νοσοκομεία μας ανήμερα των Θεοφανείων, με τους ειδικούς να ευελπιστούν να επικρατήσει η λογική στις εκκλησίες.

Το πέμπτο επιδημιολογικό «κύμα» της πανδημίας και η «έκρηξη» των κρουσμάτων λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον έφερε μεγάλο προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς εν όψει του εορτασμού των Θεοφανείων, γεγονός που οδήγησε σε διαφοροποιήσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και νέα μέτρα για τη σημερινή ημέρα.

Μάσκες υψηλής προστασίας, αυστηρή τήρηση αποστάσεων, self test πριν τις εκδηλώσεις και μόνο εμβολιασμένοι είναι οι οδηγίες προς όσους θέλουν να παρευρεθούν στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Πέραν τούτου, ουκ ολίγες είναι οι περιοχές οι οποίες φέτος δεν θα γιορτάσουν τα Φώτα με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, εξαιτίας της βεβαρημένης επιδημιολογικής τους κατάστασης.

Πού δε θα πεταχτεί ο Σταυρός

Η πανδημία φέρνει αλλαγές στον εορτασμό των Θεοφανείων, έπειτα από απόφαση των οικείων Μητροπόλεων, ώστε να μην γίνει κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και την παρακάτω εικόνα, δεν θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις εξής περιοχές: Κοζάνη, Σέρβια, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Τζουμέρκα, Πύργος και Χανιά.

Ανησυχία των ειδικών

Από τη μεριά τους, οι ειδικοί κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν δοθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας για το 2022, τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, αποστάσεις και να κάνουν και self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις.

«Η καλύτερη λύση είναι, κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου. Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού αλλά και για την πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί καθώς οι εισαγωγές ασθενών θα αυξηθούν ενώ μετά τις 10 -12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι διασωληνώσεις.

«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά πολύ, καθώς το προηγούμενο δεκαήμερο ο μέσος όρος των εισαγωγών ήταν περίπου 316 και χθες Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ με 626» σημείωσε.

Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψής του, θα έχουμε κορύφωση του πανδημικού κύματος της μετάλλαξης Όμικρον γύρω στις 19-22 Ιανουαρίου με μέσο κινητό όρο στις 55.000 κρούσματα ημερησίως.

Αναφορικά με τα σχολεία είπε πως δε θα έπρεπε να ανοίξουν, αλλά αφού αυτή είναι η απόφαση της επιτροπής πρέπει όλοι να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share