Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Διευκρινίσεις: Πότε θετικό rapid test δικαιολογεί άδεια στη δουλειά - Ποιοι πρέπει να κάνουν μοριακό

Αναμένεται η υπουργική απόφαση εντός της ημέρας

31 Δεκεμβρίου 2021 13:15
Κορωνοϊός - Διευκρινίσεις: Πότε θετικό rapid test δικαιολογεί άδεια στη δουλειά - Ποιοι πρέπει να κάνουν μοριακό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε περαιτέρω διευκρινίσεις προχώρησε σήμερα (31/12) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχετικά με τα τεστ. Αναμένεται η υπουργική απόφαση εντός της ημέρας.

Εντός της ημέρας αναμένεται υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από τη δουλειά, για εμβολιασμένα άτομα.

«Ελευθερία» με δόσεις! «Θα εμβολιάζεστε δύο ή τρεις φορές τον χρόνο για πάντα» - Βόμβες επιστημόνων

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ειδικότερα, εξήγησε πως αν κάποιος ανεμβολίαστος βρεθεί θετικός σε rapid τεστ, χρειάζεται να προχωρήσει και σε μοριακό, ώστε να λάβει πιστοποιητικό νόσησης.

ραπιντ-τεστ

Ωστόσο, όσον αφορά στους εμβολιασμένους, αν έχουν θετικό rapid και πιστοποιητικό εμβολιασμού, «δεν χρειάζεται να κάνει και PCR», όπως υπογράμμισε η κα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το νοσοκομεία πιέζονται πολύ για τα δείγματα, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ο κόσμος ταλαιπωρείται (...). Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid», τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, το παραπάνω αποφασίστηκε τόσο για την ταλαιπωρία των διαγνωστικών όσο και των πολιτών.

«Μαύρη» Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Εκτιμήσεις για 35.000 κρούσματα κορωνοϊού και σήμερα

Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα κινηθούν και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί επίπεδα αντίστοιχα με χθες, δηλαδή σε πάνω από 30.000 και κοντά στα 35.000.

Κατά την ίδια πηγή, τα μισά από τα κρούσματα σήμερα, καταγράφονται στην Αττική. Χτες, Πέμπτη καταγράφηκαν 35.580 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι και 636 διασωληνωμένοι.

ραπιντ-τεστ

ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών - Τι ισχύει

Επικαιροποιημένες οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας για τα κρούσματα κορωνοϊού και για στενές επαφές τους, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κάθε ρεκόρ σπάνε τα κρούσματα κορωνοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει καταστεί κυρίαρχη και νέα μέτρα να έχουν τεθεί σε ισχύ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και σήμερα αναμένεται νέο ρεκόρ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 30.000 κρούσματα.

Τις προηγούμενες ημέρες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας τις οδηγίες του CDC, εισηγήθηκε τη μείωση σε 5 μέρες του χρόνου της καραντίνας -από 10 που ίσχυαν- για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το CDC, όσοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορωνοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share