Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Απόφαση σεισμός από την Alpha Bank: Ανατρέπει τα δεδομένα

Ανακοινώθηκε!

30 Δεκεμβρίου 2021 11:09
Απόφαση σεισμός από την Alpha Bank: Ανατρέπει τα δεδομένα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέραν της τήρησης όλων των μέτρων που προβλέπονται από τις αποφάσεις της Πολιτείας, η Alpha Bank εφαρμόζει, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, ελάχιστο ποσοστό τηλεργασίας στις Κεντρικές Υπηρεσίες στο 66% (δυο στους τρεις εργάζονται απομακρυσμένα) ενώ σε όσες διευθύνσεις είναι, λόγω αντικειμένου, εφικτό η τηλεργασία μπορεί να φτάσει το 100% του προσωπικού.

Αντιστοίχως, για το Δίκτυο προβλέπεται, όπου αυτό είναι εφικτό, η δημιουργία δυο ομάδων, που θα εργάζονται εκ περιτροπής.

Απόφαση σεισμός από την Alpha Banka: Ανατρέπει τα δεδομένα

Επίσης, καθ'όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έχουν υλοποιηθεί σειρά ενημερωτικών δράσεων - μεταξύ των οποίων και εκδηλώσεις (digital events) ενημέρωσης και συζήτησης με το προσωπικό για τους τρόπους προφύλαξης και τη σημασία του εμβολιασμού, με τη συμμετοχή επιστημόνων και ιατρών.

Alpha Bank: Η συγκινητική πρωτοβουλία που αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες!

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρής μορφής αναπηρία. Μόνο το 11,5% των ατόμων αυτών έχει παρακολουθήσει ζωντανές θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, ενώ ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό, που έχει βρεθεί ποτέ στον κινηματογράφο.

Έκτακτη είδηση που αφορά όλους τους πελάτες της Alpha Bank!

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την αυτονόητη θεωρητικά πρόσβαση στον κινηματογράφο και στον πολιτισμό ευρύτερα, βιώνουν τον αποκλεισμό στην καθημερινότητά τους, στερούνται την ισότιμη συμμετοχή τους σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, λόγω έλλειψης υποδομών, που τα αναγκάζει να μένουν καθηλωμένα στο σπίτι, ενώ παράλληλα περιορισμένη είναι και η δυνατότητα συμμετοχής ανάπηρων καλλιτεχνών στην πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία.

αλφα-μπανκ

Ωστόσο παραμένει ζητούμενο ακόμη η μεταστροφή των αντιλήψεων σχετικά με την προσβασιμότητα, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η καλλιέργεια της συμπερίληψης και τελικά η μείωση των ανισοτήτων.

Συμβάλλοντας, η Alpha Bank, υιοθετεί σειρά ενεργειών με στόχο την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και την ισότιμη πρόσβασή τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, ενισχύοντας παράλληλα τη συνείδηση κοινωνικής ενσωμάτωσης και τη μείωση των ανισοτήτων.

«Σινεμά για όλους»

Με τη δράση «Σινεμά για όλους», το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Alpha Bank, προσφέρει ίσα δικαιώματα προσβασιμότητας στο περιεχόμενο των ταινιών, προχωρώντας στην προσαρμογή ελληνικών ταινιών ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν τυφλοί και άτομα με προβλήματα όρασης (ακουστική περιγραφή AD: Audio Description) και κωφοί και βαρήκοοι (υπότιτλοι SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing).

Ταυτόχρονα, το σύνολο των ελληνικών ταινιών μυθοπλασίας που προβάλλονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Νοέμβριο προβάλλεται με υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές. Μετά την ολοκλήρωση των καθολικά προσβάσιμων προβολών, το Φεστιβάλ προσφέρει τους επεξεργασμένους υπότιτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς των ταινιών, ώστε να αξιοποιηθούν τόσο στις επόμενες προβολές τους καθώς και στο DVD, ευελπιστώντας ότι οι ταινίες θα διανεμηθούν στην προσβάσιμη μορφή τους, στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και στην οικιακή διανομή, προκειμένου να τις απολαύσουν όλες και όλοι.

Ενδεικτικά, στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο 2021, 33 μεγάλου μήκους ταινίες προβλήθηκαν με προσαρτημένους υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές. Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών , το πρόγραμμα των καθολικά προσβάσιμων προβολών ήταν διαθέσιμο σε Μπράιγ, ενώ προσβάσιμη ήταν και η online πλατφόρμα του Φεστιβάλ καθώς οι ταινίες ήταν διαθέσιμες με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ οι δύο ελληνικές κλασικές ταινίες προβλήθηκαν επίσης online με όρους καθολικής προσβασιμότητας. Περισσότεροι από 6.000 θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τόσο τις καθολικά προσβάσιμες προβολές όσο και τις προβολές ελληνικών ταινιών με προσαρτημένους υπότιτλους.

Παράλληλα, πέρα από τον Νοέμβριο (μήνα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και τον Μάρτιο (μήνα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ), εντάσσεται στην ετήσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ, μια επιλογή ταινιών καθολικά προσβάσιμων, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τη Θεσσαλονίκη ή την περιφέρεια με προβλήματα όρασης και ακοής να απολαύσουν την κινηματογραφική εμπειρία.

αλφα-μπανκ

Η δράση αποτελεί ένα παράδειγμα για το πως καλλιεργείται η κινηματογραφική παιδεία σε ομάδες του πληθυσμού που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένες και παράλληλα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου δυναμικού κοινού που γνωρίζει και αγαπά το ελληνικό και όχι μόνο σινεμά. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει και ενημερώνει τους Έλληνες δημιουργούς ώστε και η σύγχρονη ελληνική παραγωγή ταινιών να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα στην προσβασιμότητα του περιεχομένου. Η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα έχει ξεκινήσει να υιοθετεί την ενσωμάτωση των υποτίτλων για κωφούς και βαρήκοους στην διανομή των ελληνικών ταινιών, γεγονός που εξασφαλίζει εκτός από προσβασιμότητα σε αποκλεισμένες ομάδες και μεγαλύτερο δυνητικό κοινό για τα ελληνικά κινηματογραφικά έργα.

Παράλληλα με την ενδυνάμωση της συμμετοχής ανθρώπων με αναπηρία σε πολιτιστικές δράσεις, δημιουργείται και μεγαλύτερη συμμετοχικότητα στην καλλιτεχνική δημιουργία από ανάπηρους καλλιτέχνες, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά τόσο στην καλλιτεχνική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη.

Για την πρόσβαση και στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Στην ίδια κατεύθυνση με τον κινηματογράφο, η Alpha Bank ενεργοποιείται για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την καθολική πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στο λυρικό θέατρο και το μπαλέτο. Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ξεκινούν, τον Δεκέμβριο 2021, παραστάσεις σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Η καθολική προσβασιμότητα στις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα περιλαμβάνει θέσεις Κωφών / βαρήκοων που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θέσεις κωφών / βαρήκοων που χρησιμοποιούν τους Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους, θέσεις τυφλών και ανθρώπων με προβλήματα όρασης που θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD, με ή χωρίς σκύλο οδηγών τυφλών.

Οι πρώτες παραστάσεις σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας είναι «Τα μαγικά μαξιλάρια», που θα διεξαχθούν στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021 σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση της παράστασης για όλες και όλους. Πρόκειται για μια όπερα για όλη την οικογένεια, σε μουσική Γιώργου Δούση, βασισμένη στο αγαπημένο και πολυβραβευμένο ομώνυμο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά και σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη.

Η συνεργασία της Alpha Bank με την Εθνική Λυρική Σκηνή περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές δράσεις (μικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς αναπηρία) με θεματική από το χώρο της τέχνης της όπερας και του μπαλέτου. Θα διοργανωθούν εργαστήρια και σεμινάρια για επαγγελματίες σε εργαλεία, μεθόδους και πρακτικές συμπερίληψης και προσβασιμότητας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, που σχεδιάζονται με σκοπό να υλοποιηθούν μέσα στο 2022, θα συμπεριλαμβάνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια με θεματική από το χώρο της τέχνης της όπερας και του μπαλέτου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, θα διεξαχθούν εργαστήρια και σεμινάρια για επαγγελματίες σε εργαλεία, μεθόδους και πρακτικές συμπερίληψης και προσβασιμότητας.

«Η καθολική πρόσβαση, τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο περιεχόμενο της κινηματογραφικής τέχνης, αποτελούν για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτεραιότητα και γίνονται πραγματικότητα με την ουσιαστική χορηγία της Alpha Bank. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν τα άτομα με αναπηρία, τα οποιά αυξάνονται διαρκώς στις καθολικά προσβάσιμες προβολές μας, μάς κινητοποιεί να καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε το σινεμά να είναι πραγματικά για όλες και όλους».

Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

«Βασική προτεραιότητα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι η ευρεία απεύθυνση του έργου της. Δημιουργούμε παραστάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις με στόχο να τις προσφέρουμε σε όλους εκείνους που θέλουν να τις γνωρίσουν, σε όλους όσους έχουν ανάγκη την τέχνη και τον πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία της τέχνης είναι μια ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο και η πρόσφατη πανδημία το ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Από το 2017 που η Εθνική Λυρική Σκηνή μετεγκαταστάθηκε στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχουμε κάνει πολλά για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις παραστάσεις μας.

αλφα-μπανκ

Άλλωστε το ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί έτσι ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο από ΑμεΑ, τόσο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, όσο και στα κτήρια της ΕΛΣ και της ΕΒΕ. Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, καθώς ξεκινάμε να προφέρουμε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στις παραστάσεις της όπερας για όλη της οικογένεια «Τα μαγικά μαξιλάρια» στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Εντάσσοντας στις υπηρεσίες μας -δοκιμαστικά σε πρώτη φάση-, ελληνικούς υπερτίτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα, ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ζωντανή ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στον μεγάλο και διαχρονικό μας στόχο: την προσφορά της τέχνης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς που η Alpha Bank συμμερίζεται την πολιτική καθολικής προσβασιμότητας της ΕΛΣ και στηρίζει τις προσπάθειες μας για έναν καλύτερο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους».

Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στοιχεία για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα

Οι πολίτες με περιορισμούς δραστηριότητας/αναπηρία στη Ελλάδα έχουν μειοψηφική και περιορισμένη συμμετοχή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή. Η ανάλυση των δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη GALI (Global Activity Limitation Index), επιβεβαιώνει την ισχυρή συσχέτιση της αναπηρίας με τους δείκτες πολιτιστικής και κοινωνικής συμμετοχής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το 4ο Δελτίο στατιστικής πληροφόρησης (20.12.2018) του «Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας» της Ε.Σ.Α.μεΑ.:

  • στον πληθυσμό με σοβαρή αναπηρία, έχουν επισκεφτεί κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο - έστω μια φορά σε διάστημα 12 μηνών- μόνο το 5,4% (έναντι του 20,1% των ατόμων χωρίς περιορισμό δραστηριότητας),
    ζωντανές παραστάσεις (θεατρικές, μουσικές κ.α.) έχει παρακολουθήσει το 11,5% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία, και το 40% των ατόμων χωρίς κανέναν περιορισμό δραστηριότητας,
    μόνο το 7,7% του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία έχει παρακολουθήσει κινηματογράφο, ενώ στα άτομα χωρίς αναπηρία το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 40%.

Γίνεται δηλαδή φανερό ότι στην Ελλάδα, τα πρόσθετα εμπόδια αναφορικά με την πρόσβαση στα αγαθά του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας περιορίζουν δραματικά το ήδη χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, και τα άτομα με αναπηρία είναι στην συντριπτική πλειονότητά τους αποκλεισμένα από τη πολιτιστική ζωή της χώρας.

  • Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας» της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) ο πληθυσμός ατόμων με περιορισμούς δραστηριότητας/αναπηρία σύμφωνα με τον δείκτη GALI ανήλθε το έτος 2015 (έτος διεξαγωγής της έρευνας) στο 24,8% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω. Εξ αυτών, 1.019.577 άτομα (11,2% του συνολικού πληθυσμού) αντιμετωπίζουν σοβαρής μορφής περιορισμό/αναπηρία και επίσης 1.230.272 άτομα (13,6% του συνολικού πληθυσμού) έχουν περιορίσει λόγω προβλήματος υγείας «αλλά όχι πάρα πολύ» τη δραστηριότητα τους.)
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share